Erfgoedprijs 2018 gaat naar tentoonstelling kloosterkapel

BERGEN OP ZOOM – De erfgoedprijs die de gemeente sinds een paar jaar uitreikt aan lokale initiatieven is dit jaar toegekend aan een tentoonstelling die in 2017 te bezichtigen was in de St. Catharinakapel, over de geschiedenis van de congregatie van de Zusters Franciscanessen. Een groot compliment aan de toewijding van het vrijwilligersteam dat de expo mogelijk maakte.

In aanloop naar het Kunsten in de Monumenten was vrijdagavond op het Ravelijn, na de onthulling van het Esperanto Reflex Monument, een feestelijke avond voor de mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor het komende weekend. Met een optreden van vocaal ensemble Pavane, een geluidskunstenaar die het project alvast toonde dat dit weekend te zien zal zijn op het verdedigingswerk, en de uitreiking van de Lokale Erfgoedprijs.

Vier projecten

Sinds enkele jaren worden lokale initiatieven die het behoud van erfgoed tot doel hebben door een jury beoordeeld en één ervan wordt beloond met een geldbedrag van 500 euro. Dit jaar streden vier projecten om de prijs. Dat waren de Pompejus toren, een restauratieproject aan de Blauwehandstraat 22, de tot appartementen omgebouwde St. Agnesschool en de expo in de St. Catharinakapel. Die laatste is de winnaar van 2018 geworden.

Wethouder Barry Jacobs mocht de prijs uitreiken en kort uitleggen waarom deze keuze is gemaakt. De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop de fam Rutten, samen met flink wat vrijwilligers, de geschiedenis van de Zusters Franciscanessen in beeld heeft gebracht vorig jaar. Een historie die diep geworteld zit in onze gemeenschap, aldus het juryrapport, en uiterst toegankelijk weergegeven. 'Een lokaal verhaal met regionale uitstraling.'

Foto's: Gemeente Bergen op Zoom