Fietsersbond: Schiet nou eens op met dat City Service Punt!

BERGEN OP ZOOM – De Fietsersbond is verbaasd over de trage besluitvorming omtrent het City Service Punt, heeft voorzitter Piet Bruys per brief gemeld aan B en W en de raad. Deze gemeente loopt op dit vlak ontzettend achter, vindt de bond, die ook de zorgen van de binnenstadbewoners niet helemaal snapt.

In Noord-Brabant hebben alle andere gemeenten van 50.000 inwoners of meer al lang een gratis te gebruiken bewaakte fietsenstalling met ruime openingstijden in het centrum, schrijft Bruys. Hij noemt het ontbreken ervan ‘een flinke achterstand’ voor de stad. Een gemeente moet burgers een veilige plek bieden voor de vaak dure fietsen. Het is bovendien goed voor het verminderen van de verkeersdruk rond een centrum en voor de gezondheid van inwoners. Volgens de bond zou het zelfs de bestedingen in de binnenstad ten goede komen omdat fietsers vaker komen dan bezoekers met een auto.

Onderzoek

Volgens een onderzoek van de Fietsersbond is de capaciteit in de stad vooral ’s avonds ver beneden peil, mede omdat de fietsenstalling in de Sint Annastraat dan gesloten is. Aan auto-parkeren wordt in veel steden ten opzichte van voorzieningen voor fietsers heel veel uitgegeven en dat is hier niet anders, stelt de voorzitter. Hij noemt het een ‘te eenzijdig gebruik van de door de belastingbetaler opgehoeste overheidsmiddelen’.

Matig begrip voor vrees overlast bewoners

Onlangs meldden buurtbewoners te vrezen voor overlast van de nieuwe voorgenomen fietsenstalling. Daarover schrijft Bruys: “Dat is begrijpelijk, maar ook weer niet helemaal.” De ingang van de fietsparkeerplaats komt in de Fortuinstraat, in het hartje van het uitgaansleven. Wie daar woont zou gewend moeten zijn aan de drukte en geluiden die daarmee gepaard gaan, stelt de bestuurder van de Fietsersbond; “Voor mensen die hier wonen en zijn komen wonen is dit een gegeven.” Bovendien verwacht hij dat er weinig sprake zal zijn van overlast, omdat mensen hun rijwielen gespreid op komen halen en er bewaking is die een oogje in het zeil houdt.

Onbegrijpelijke aarzeling

Bruys snapt niet waarom er niet wordt doorgepakt. Volgens hem heeft de vorige coalitie met het voorstel van een City Service Punt duidelijk aangegeven de achterstand in te willen lopen en ook het nieuwe coalitieakkoord geeft voldoende aanknopingspunten om tot realisatie over te gaan. Er zijn wat fracties die tegen de kosten aanhikken maar daarmee behartigen ze niet de belangen van de ondernemers en de vele fietsbezoekers, vindt de bond. Daarom een schriftelijke oproep de besproken plannen alsnog snel te verwezenlijken.

Stockfoto: Pixabay/Free-Photos