Fontein Stulemeijerlaan vernield: sierornamenten afgebroken en vermist

Het teruggevonden onderdeel. Een tweede, identiek ornament ontbreekt nog. (Tekst: Han Verbeem, foto: gemeente Bergen op Zoom)

BERGEN OP ZOOM – Onbekenden hebben onlangs de gerestaureerde fontein aan de Burgemeester Stulemeijerlaan vernield en twee bloemvormige sierstukken afgebroken. Eén ornament is teruggevonden, van het andere ontbreekt nog elk spoor – zo laat gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf weten. Hij hoopt dat de vandalen spijt krijgen van hun actie en het gestolen smeedijzeren onderdeel terugbezorgen. Of mogelijk dat voorbijgangers het sierstuk hebben gevonden. "Wie weet waar het ontbrekende ornament is, kan dit melden bij de gemeente of het ornament afgeven aan de balie van het stadskantoor."

De vernielingen zijn donderdagmorgen ontdekt door een gemeentemedewerker, die één van de twee afgebroken onderdelen nog heeft teruggevonden. Volgens Van der Graaf gaat het om twee identieke ornamenten afgebroken van de neogotische fontein die in 1914 door kunstsmid Janus Dingemans werd gemaakt. Van juni 2018 tot april 2019 was de fontein van z’n sokkel verwijderd voor groot onderhoud. De restauratie heeft ruim een ton gekost, waarbij het kunstwerk in originele staat is hersteld en de oorpronkelijke bronsgroene klleur heeft teruggekregen. Ook is opnieuw verguldsel aangebracht van bladgoud.

Herstel schade

De gemeente overlegt met de restaurateur, de firma Oldenhave uit Vorden, over het herstellen van de schade. "Als het ontbrekende sierornament niet teruggevonden wordt zal een nieuw onderdeel gemaakt moeten worden", aldus woordvoerder Van der Graaf. Dat kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk een kostenindicatie te geven, zegt Van der Graaf.