GBWP boos over uitblijven handhaving op geparkeerde aanhangers

BERGEN OP ZOOM – Her en der in de gemeente staan opleggers en aanhangers geparkeerd, soms veel langer dan is toegestaan. Dat meldt GBWP schriftelijk aan het college. De fractie vindt dat hier actief tegen opgetreden moet worden.

Raadslid Dyana Rommens en fractievoorzitter Evert Weys melden dat hun partij geregeld klachten krijgt van inwoners over de geparkeerde aanhangwagens, die geregeld niet op de openbare weg zijn weggezet maar op stoepen en grasvelden. Op allerlei plaatsen in de gemeente, van Warande-Oost tot De Beek in Halsteren, komt het voor en vaak veel langer dan de lokale regelgeving toestaat. In de APV wordt maximaal drie dagen genoemd als periode.

Meldingen niet opgevolgd

De boosheid zit 'm eveneens voor een deel in het feit dat er door de gemeente niets aan wordt gedaan als inwoners een melding doorgeven, bijvoorbeeld via de BuitenBeter app of telefonisch. Ook bij de politie doorgeven zou weinig zin hebben. Die verwijst door naar de gemeente en daar kregen inwoners onlangs te horen dat er een behandelperiode van tien werkdagen maximaal mee gemoeid gaat. Wel zou er dan een waarschuwingssticker op de aanhanger worden aangebracht maar dat is nooit gebeurd, schrijft de GBWP.

Zelfs na een tweede melding duurde het nog weken voordat de wagen weg was. “In de tussentijd stonden er wel vijf andere aanhangers geparkeerd in de wijk”, aldus Rommens en Weys. “Het ontbreken van enige vorm van handhaving vanuit de gemeente richting de burger stoort ons zeer.” De fractie wil dat meldingen van ‘oplettende burgers’ serieus en adequaat worden opgepakt. Anders hebben initiatieven als zo’n app weinig zin.

Tweeledig

De brief moet twee belangrijke punten boven tafel krijgen. Er gaat allereerst iets mis in de procedure, als zo’n oplegger eigenlijk maar drie dagen mag staan terwijl de opvolging bij overschrijding weken in beslag neemt. Daar dient dus wat in te veranderen vindt GBWP. Daarnaast moet de gemeente meldingen van inwoners serieus nemen. De raadsleden noemen het een “ernstige zaak dat burgers op deze wijze het vertrouwen verliezen in belangrijke communicatiemiddelen."

Stockfoto: Pixabay / Erich Westendarp