GBWP wil crisiskaart invoeren voor verwarde mensen

BERGEN OP ZOOM – Wie het lokale nieuws een beetje volgt zal het vast zijn opgevallen: het aantal incidenten met verwarde mensen lijkt toe te nemen, ook lokaal. Het is bij GBWP ook opgemerkt en de partij stelt voor hulpverleners maar ook de mensen die het overkomt een handje te helpen.

Burgerlid Marijke Helmons en fractievoorzitter Aydin Akkaya komen met een idee dat elders al is geïntroduceerd. Vaak is voor hulpverleners niet of moeilijk te achterhalen wat iemand mankeert, zeker op zo’n moment. Ook een identiteit is niet altijd meteen te achterhalen. Daar hebben de Zeeuwse Stichting Herstel Talent en de gemeente Middelburg een simpele oplossing voor bedacht, namelijk een crisiskaart ter grootte van een bankpasje.

Mensen bepalen zelf vooraf welke informatie erop kom te staan en hierdoor kunnen omstanders of hulpverleners achterhalen wat ze moeten doen wanneer ze te maken krijgen met een verwarde persoon. De GBWP’ers vinden het ook wel iets voor onze gemeente en vragen het college om eens uit te zoeken of het een haalbare oplossing is. Of het in de praktijk werkt is nog niet te zeggen, het Zeeuwse initiatief ging pas deze maand van start.

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay