GBWP wil meer aandacht voor ereburgers

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Maarten van Eekelen en fractievoorzitter Aydin Akkaya leggen het college een gedachte voor over hoe zou moeten worden omgegaan met de ereburgers van onze gemeente. Als die eenmaal zijn benoemd wordt er te weinig naar omgekeken, vindt hun partij.

De GBWP heeft de indruk dat de Ereburgers van onze gemeente niet de waardering krijgen die zij verdienen, stelt een recente brief aan het college. Die mensen zijn onderscheiden vanwege hun verdiensten voor de gemeenschap en daar blijft het vervolgens bij. Terwijl zij eigenlijk uitgenodigd zouden moeten worden voor onder meer evenementen, herdenkingen en bijzondere gebeurtenissen. Dat is althans wat Van Eekelen en Akkaya voorstellen.

Meer bewustzijn

“Op speciale momenten verdienen onze ereburgers een prominente plaats”, vindt de fractie. “Structureel zou dit in de genen van het college moeten zitten.” Er zijn nogal wat momenten waarvoor de gemeente genodigden vraagt, constateert de partij. Met als kanttekening de vraag of dat niet ‘een tandje minder’ kan.

Maar áls je mensen uitnodigt, zouden daar in ieder geval de ereburgers bij moeten zijn, aldus GBWP. Het wordt nu gezien als een ‘gemiste kans om de eerder getoonde waardering voldoende te laten blijken’.  De partij stelt daarnaast te hebben geconstateerd dat in de afgelopen tien jaar alleen mensen uit de kern Bergen op Zoom tot ereburger zijn benoemd. Ook daar worden vraagtekens bij gezet.