Gebri haalt bakzeil in raad, Aldi blijft in Gageldonk

Raadslid Adam Ahajaj (PvdA) vindt de term ‘allochtonensupermarkt’ niet gepast.

BERGEN OP ZOOM – De overgrote meerderheid van de Bergse gemeenteraad steunt het besluit van het college van B&W, om geen tweede supermarkt toe te staan bij winkelcentrum De Zeeland. Projectontwikkelaar Slaats van vastgoedonderneming Gebri had een dringend beroep gedaan op de raad om de Aldi uit Gageldonk te verplaatsen.

In een onderzoek van bureau RHO wordt een winkel in De Gagel bovendien afgedaan als een ‘allochtonensupermarkt’ en dat viel niet bij alle raadsleden in goede aarde. Namens de PvdA maakte Adam Ahajaj bezwaar tegen deze benaming. “Ik val echt niet over elk woord, maar zo’n term hoort niet in een officiële vergunningaanvraag te staan”, sprak hij tijdens de raadscommissie. Deze werd woensdagavond online gehouden, vanwege de huidige coronamaatregelen.

Sociale woningbouw en buurtsuper

Slaats haalde enkele dagen vóór de commissievergadering een plan uit de hoge hoed: het huidige winkelcentrum De Gagel aan de Holleweg zou omgevormd worden tot een nieuw complex met sociale woningbouw en een buurtsuper. Dat zou het wisselgeld zijn voor de verhuizing van de Aldi naar De Zeeland. Deze locatie zou beter passen bij het winkelaanbod ter plaatse en het sluit aan bij de winkelformule van Albert Heijn, die graag een discounter in de directe omgeving wil.

Verkeersproblemen

Een meerderheid van de raadscommissie ziet echter geen aanleiding om af te wijken van het huidige beleid. Twee supermarkten kan het gebied rondom De Zeeland verkeerstechnisch niet aan. Bovendien kleven er teveel haken en ogen aan het plan van Gebri dat als “niet realistisch” wordt gezien. Alleen Ton Linssen (Lijst Linssen) wil tegemoetkomen aan de plannen van Gebri.