Gemeente wil ‘onlusten’ bij seniorenflat niet groter maken dan ze zijn

BERGEN OP ZOOM – Dit weekend verschenen bij Omroep Brabant ineens meerdere artikelen over het gedrag van een aantal jongeren bij de seniorenflat tussen het Zonneplein en de Plejadenlaan. Het wordt hier van kwaad tot erger, aldus de berichten. Volgens de gemeente gaan er inderdaad dingen niet goed maar het moet ook niet overdreven worden.

Edith de Waal komt aan het woord in de artikelen. Ze is begin vijftig maar kampt dermate met gezondheidsproblemen dat ze nu al hier moet wonen. Ze is één van de weinige bewoners die wel eens iets van het gedrag van de intimiderende jongeren durft te zeggen. Dat is haar inmiddels duur komen staan. Er werden eieren tegen haar flat gegooid en zondag ging er ook al een steen door de ruit van haar keuken. Volgens Omroep Brabant gaan de bewoners al jaren gebukt onder de overlast. Die bestaat uit dreigen, schelden, plantenpotten die van de galerij naar beneden worden gegooid en zelfs een met poep besmeurde lift.

Niet overdrijven

Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf vertelt: "We weten dat er weleens jongeren rond en in de betreffende flat hangen, maar de locatie stond niet bekend als overlastgevend. We hebben naar aanleiding van de berichten contact gehad met de wijkagent en hebben WijZijn Traverse groep ingeschakeld." Alle eerdere meldingen die bewoners -waaronder De Waal- zeggen te hebben gedaan bij de politie, hebben blijkbaar niet tot het beeld geleid dat het hier serieuze overlast betrof. Ook Stadlander wist al minstens een half jaar van de situatie en was erover in gesprek. Er wordt bekeken of een ruimte waar de jongeren vaak rondhangen afgesloten kan worden.

Helemaal onbekend was het probleem dus niet maar blijkbaar had dit het stadskantoor nog niet bereikt. Daar zijn ze er nu dus ook mee bezig. Woordvoerder De Graaf geeft aan dat de gemeente sommige berichten in de media wel wat overtrokken vindt: "We vinden dit uiterst vervelende incidenten voor de betrokkenen, maar in sommige media is sprake van ‘onlusten’. Dat beeld wil ik toch wel wat nuanceren."

Foto: Pixabay/Kira Hoffmann