Gemeentelijk onderzoek naar veiligheid parkeergarages: veel verbeterpunten!

BERGEN OP ZOOM – De aanleiding was de brand in de Goudbaard parkeergarage. De gemeenteraad vroeg hierna om een onderzoek naar de veiligheid van dergelijke locaties. Inmiddels is dat afgerond. Het heeft niet tot wereldschokkende resultaten geleid maar er moet wel in iedere garage op z'n minst iets gebeuren.

Het is een dik rapport geworden. Er zijn 51 parkeergarages onderzocht, in een samenwerking tussen gemeente en brandweer. Volgens wethouder Arjan van der Weegen is het uniek in Nederland dat een gemeente zelf zo'n onderzoek houdt, gebaseerd op de nieuwste veiligheidsnormeringen. Er werd naar alle veiligheidsaspecten gekeken, van de plaatsing van blusvoorzieningen tot bouwkundige zaken als installaties, compartimentering, vluchtroutes en materiaalgebruik.

Geen directe aanleiding tot sluiten

Uit het onderzoek en controles bleek dat er geen enkele locatie volledig voldeed aan de huidige normeringen. Soms gaat het slechts om kleinigheden, soms is er meer gaande en ontbreken voorzieningen of dient er zelfs naar herinrichting te worden gekeken. Er was nergens dermate veel aan de hand dat een garage tijdelijk of zelfs blijvend dicht moest.

Particuliere eigenaren en een partij als Stadlander (die overigens zelf ook proactief met dit onderwerp bezig bleek) zijn inmiddels van de uitkomsten op de hoogte gebracht. Ze krijgen drie maanden om met een plan van aanpak te komen. Daarna wordt in gezamenlijkheid de uitvoering daarvan besproken en vastgelegd. Parkeergarage Achter de Grote Markt, van de gemeente zelf, moet dan al weer volledig aan alle wettelijke normen voldoen. Wethouder Van der Weegen kondigde woensdagmorgen aan dat er vanaf nu stelselmatig gecontroleerd en gehandhaafd gaat worden op die nieuwe normeringen.