‘Geweld liep al met zijn smerige voeten door onze samenleving’

BERGEN OP ZOOM – Op een regenachtig Thaliaplein, in de schemer van de avond, heeft Burgemeester Frank Petter aanwezigen toegesproken naar aanleiding van de aanslagen in België. De raadsvergadering werd er speciaal voor onderbroken.

De woorden van de burgervader bevatten enkele opvallende frasen. Na het benoemen van de aanleiding van de bijeenkomst sprak hij:

"Het geweld is deze week fysiek en geestelijk heel indringend bij ons binnengekomen. Maar het liep al met zijn smerige voeten door onze samenleving toen onze Turkse gemeenschap getroffen werd door het vreselijke nieuws over terreuraanslagen in Turkije. En dan nu Brussel, Europa, de Benelux, de Lage Landen."

Burgemeester Petter benoemde de speciale band die Bergenaren hebben met België en verwees naar de gedenkingen en muziekuitvoeringen rondom het lijdensverhaal die voor Pasen her en der plaatsvinden:

"Het verhaal dat ons vertelt dat het leven de waarheid is en moord een leugen, dat gemeenschap de waarheid is en tweestrijd een leugen, dat oprechtheid de waarheid is en verraad een leugen, dat vrijheid de waarheid is en onderdrukking een leugen. Het verhaal dat ons vertelt dat de gemeenschap niet vermoord kan worden omdat ze uiteindelijk sterker is dan de dood. De aanslagen en het geweld kunnen ons die waarden niet uit handen slaan."

Hij had het over samen dit kwaad bestrijden. En dat heeft een harde kant en een zachte kant (politie, lokale overheid en het openbaar ministerie) maar ook een zachte kant: in gesprek gaan met elkaar, luisteren naar elkaar en gevoelens niet van tafel vegen. "Zo gaan we aan de slag: met een sterke arm en een uitgestoken hand." Na een minuut stilte was de bijeenkomst ten einde en ging een behoorlijk deel van de aanwezigen terug naar het Oude Stadhuis voor de raadsvergadering.

Speciale aandacht voor de aanslagen in Turkije

De burgervader vroeg in zijn woorden niet alleen blijken van medeleven voor wat in België is gebeurt. Hij benoemde tevens de terreurdaden die onlangs in Turkije plaatsvonden. Gisteren meldde PVDA-raadslid Sahin Ergec op Facebook dat hij de burgemeester persoonlijk had gemaild over het feit dat Bergen op Zoom wel volop stilstaat bij de wandaden in België maar niet bij wat er in Turkije is gebeurd, terwijl er zo veel mensen met een Turkse achtergrond in deze gemeente wonen.