Groene Pluim voor Saver

BOSSCHENHOOFD – Saver heeft de Groene Pluim gekregen tijdens de regionale duurzaamheidstop, die tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober plaatsvond op Breda International Airport en waar ook de gemeente Bergen op Zoom aan deelnam. Saver-directeur Wil van Leijsen kreeg de blijk van waardering overhandigd van Jort Kelder en Jeroen van Glabbeek, de CEO van CM Telecom en voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging.

Jort Kelder, de spreekstalmeester van dienst, noemde de uitgereikte prijs onbegrijpelijk en lelijk maar dat vindt hij blijkbaar van bijna al dat soort objecten. De sculptuur oogt als handjes die in elkaar grijpen en verwijst naar gezamenlijk bouwen, samenwerken en een boodschap overdragen. Belangrijke ingrediënten, volgens de initiatiefnemers van de blijk van waardering, in een naar duurzaamheid strevende samenleving. De Groene Pluim is dit jaar in het leven geroepen door de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).

Afval bestaat niet meer

Saver is de eerste organisatie die de prijs in ontvangst mocht nemen. Vanwege de innovatieve wijze waarop dit bedrijf aan duurzame ontwikkeling werkt, aldus de BZW. De onderneming is een initiatief van vier gemeenten, met vooral als doel om afvalstromen beter en in eigen hand te kunnen reguleren. Daarbij hanteert Saver tegenwoordig de stelling dat ‘afval niet bestaat’.

Er wordt veel werk gemaakt van bewustzijn creëren bij inwoners van de verschillende participerende gemeenten. Zelfs op basisscholen probeert Saver kinderen al te leren om ‘grondstoffen’ (er wordt niet meer van ‘afval’ gesproken) te scheiden. Het vakgebied waarin de organisatie opereert is dan ook wezenlijk veranderd, legde directeur Van Leijsen uit. Dat geldt op alle niveaus, illustreerde hij met een voorbeeld: “De werkzaamheden van de vuilnisman zijn enorm veranderd. Hij is nu operator van de inzamelingswagen.”