Grote bezoekersaantallen verwacht bij Landmachtdagen

Foto 1: De fanfare Bereden Wapens, waarvan zaterdag 7 april een optreden te zien is in De Maagd (Foto: Defensie). Foto 2: Het bestuur van het Veteranen Ontmoetings Centrum Bergen op Zoom, met v.l.n.r: majoor b.d. Frans Peter Schulte (voorzitter), sergeant b.d. Frans van der Meeren, kapitein b.d. Roger van Es (secretaris). Geen bestuurslid maar wel aanwezig bij de perspresentatie was combat-fotograaf Gerben van Es (Foto: Han Verbeem).

BERGEN OP ZOOM – De Bergse binnenstad staat zaterdag 26 mei geheel in het teken van de Landmachtdagen. In het stadscentrum staan allerlei publieksactiviteiten op stapel met spectaculaire evenementen, zoals militairen die omlaag 'tokkelen' vanaf de Peperbus. Al met al worden er tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers verwacht, zo maakte het VOCB (Veteranen Ontmoetings Centrum Bergen op Zoom) vanmiddag bekend. De activiteiten zullen zich vooral concentreren in en rondom de binnenstad en stadspark Kijk in de Pot.

Het VOCB bestaat tien jaar en dat is voor de organisatie reden om eens flink uit te pakken. Zo is er volgende week zaterdag, op 7 april, een muzikaal optreden in De Maagd. Dan is er de show 'Tour of Duty' te zien en te horen, met de fanfare Bereden Wapens. De muziekkapel brengt een swingend repertoire van eigentijdse nummers die populair zijn onder de strijdkrachten. Soms ook met een serieuze lading, zoals de nummers 'Paint It Black' van de Rolling Stones en 'Brothers in Arms' van de Dire Straits.

'Speeddaten' met veteranen

De activiteten op zaterdag 26 mei zijn voor jong en oud. Natuurlijk zijn er (historische) militaire voertuigen en kunnen de bezoekers 'speeddaten' met veteranen. Daarbij vertellen de oudstrijders over hun tijd dat ze zijn uitgezonden naar vredesmissies. En van 'vrede' is in de gebieden maar weinig sprake, aldus voorzitter Frans Peter Schulte. Militairen maken veel mee, ook dingen waarover ze moeilijk met buitenstaanders kunnen spreken maar wél onderling kunnen bespreken. Daarom is het belangrijk dat er een ontmoetingscentrum voor veteranen is, aldus Schulte.