Half miljoen handtekeningen tegen kerncentrales Doel en Tihange

In totaal zijn 506.003 handtekeningen aangeboden bij Fanc. (Foto: Evert Weys)

BRUSSEL / DOEL / BERGEN OP ZOOM – Ruim een half miljoen handtekeningen zijn opgehaald bij de petitie tégen de nucleaire reactoren Doel-3 en Thiange-2 (de 'scheurtjescentrale'). Vandaag zijn ze rond het middaguur aangeboden aan de Belgische nucleaire toezichtsorganisatie Fanc, in Brussel. Onder de omstanders was ook Evert Weys, GBWP-raadslid in Bergen op Zoom en regionaal anti-Doel activist. "506.000 handtekeningen worden aangeboden in Brussel door mensen uit België, Duitsland en Nederland," zo schrijft Weys op zijn Facebookpagina. "Veel belangstelling van de pers. Algemene opinie; dit is een signaal dat men niet zomaar naast zich kan neerleggen!"

De handtekeningen zijn aangeboden door zo'n 40 vertegenwoordigers van diverse milieu- en protestorganisaties uit de grensregio's. Initiatiefnemer van het protest is de Nederlandse afdeling van de organisatie Wise, ondersteund door andere groeperingen zoals Stop Tihange & Doel (Limburg), de 11-Maart Beweging (België) en de Initiative 3 Rosen (Duitsland). De ondertekenaars van de petitie eisen directe sluiting van de omstreden centrales.

Wetenschappers

Ook diverse wetenschappers en hoogleraren vinden dat het openhouden niet langer verantwoord is. Zo was onlangs de Vlaamse hoogleraar Walter Bogaerts aanwezig in Bergen op Zoom bij een bijeenkomst in De Maagd en sprak voor een vertegenwoordiging van raadsleden en politici uit Nederland en België. Daarbij verduidelijkte Bogaerts dat het gebruikte staal in de reactoren, onder invloed van waterstof, gevoelig is voor corrosie. Kleine haarscheuren van enkele centimeters kunnen zich in enkele jaren tijd ontwikkelen tot scheuren ter grootte van een handpalm, aldus de hoogleraar. Alleen al in Doel zou het staal zo'n 13.000 scheurtjes bevatten.