Harijgens: nog geen besluit over vierwekelijks legen van grijze containers

Het college heeft volgens Harijgens nog geen besluit genomen over het vierwekelijks legen van de grijze afvalconainers. (Tekst: Han Verbeem, illustratie: Saver)

BERGEN OP ZOOM – De grijze container wordt voorlopig nog gewoon om de twee weken geleegd. Wethouder Andrew Harijgens haast zich om het beeld te nuanceren, dat vandaag in de media is verschenen – als zou de container in 2019 om de vier weken geledigd worden. "Zo concreet zijn de plannen op dit moment zeker niet", aldus Harijgens. "Het college heeft hierover nog geen standpunt ingenomen."

Woensdagmorgen zette Harijgens zijn duurzaamheidsidealen uitéén voor de nabije toekomst. Door het scheiden van grondstoffen zoals glas, blik en papier blijft er steeds minder restafval over voor de grijze bak. Daardoor zou het mogelijk moeten zijn om de grijze container maar één keer in de vier weken door Saver te laten legen. In andere gemeenten is men al zover. De plannen zijn echter vandaag in de media gepresenteerd als vaststaande feiten en daar voelt Harijgens 'zich ongelukkig bij', zegt hij. "Zo heb ik dat niet naar buiten gebracht."

Inzamelen blik

Wel concreet zijn de plannen om blikjes gescheiden in te zamelen. Hiermee start Saver eind januari. De komende maanden worden de bestaande glasbakken daarvoor omgebouwd, waarbij één inworpopening geschikt is voor lege drank- en consumptieblikjes.