Her en der zorgen over brandstichting en vuurwerk

BERGEN OP ZOOM – De jaarwisseling laat nog lang op zich wachten maar er is al weer de nodige overlast van vuurwerk, in verschillende wijken. Dan zijn er nog de recente branden, met vuurwerk gesloopt straatmeubilair en een woning die met flinke knallen werd belaagd. De nodige inwoners maken zich zorgen, zeker nu het zo vroeg in het jaar al raak is.

In stadsdelen als Oost en wijken als De Plaat, Borgvliet maar ook de binnenstad klinken al weer flinke klappen. En het blijft niet bij kwajongensstreken. Naast basisschool De Krabbenkooi werd recent alweer een prullenbak opgeblazen. Een woning aan het Piusplein, met daarin een jong gezin met baby, werd belaagd met wat volgens de gemeente ‘rotjes’ zijn. Buurtbewoners beschrijven de dreunen als ‘vuurwerkbommen’. Daarover zegt gemeentewoordvoerder Erwin Stander: “We kunnen ons wel voorstellen dat het lijkt alsof het bommen zijn, maar tegenwoordig is illegaal vuurwerk zo zwaar dat het meteen ook lijkt op een bom.”

Aangifte blijven doen

Dat het illegaal vuurwerk betreft verrast niemand natuurlijk. En de verwachting is vooralsnog ook niet dat het minder wordt, aldus de gemeente. Stander: “In de aanloop naar Oud en Nieuw zullen we de komende tijd weer meer te maken krijgen met vuurwerkoverlast. We hopen dat mensen altijd meldingen blijven doen bij de politie.”

Branden

Of vuurwerk dan wel kwade opzet eveneens de oorzaak zijn geweest van de branden bij de voormalige Mazairac garage en de auto’s aan de Groeshof, moet officieel nog blijken. De gemeentewoordvoerder heeft navraag gedaan bij zowel de politie als intern, bij Team Veiligheid. Hij kan er vooralsnog alleen over melden dat de onderzoeken nog lopen. Het heeft dus alle aandacht maar daders lijken nog niet gevonden.

Foto: Bea Bemmers