Hernieuwde Kraaijenberg is een bezoek meer dan waard

BERGEN OP ZOOM – Jan Baan, directeur Brabants Landschap bijt woensdagmiddag het spits af bij de goedbezochte officiële heropening van Educatief Bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Diverse initiatieven, betrokken organisaties maar voornamelijk een zeer grote groep vrijwilligers heeft al sinds 1987 gezorgd voor dit gebied en het behoud daarvan.

Met de samenwerking van gemeente Bergen op Zoom en Brabants Landschap, onder de noemer Natuurpodium (stichting natuurpoort Brabantse Wal) met voorzitter Yvonne Kammeijer, wordt groot belang gehecht aan natuureducatie en natuuractiviteiten. Eric de Jonge, boswachter maar ook natuurfotograaf, laat de aanwezigen kennismaken met het vogelrijke Markiezaatsgebied waar sinds dertig jaar het getijdengebied veranderd is in een zoetwatermoeras waar veel vogelsoorten rusten, verblijven en broeden. 

Fijne omgeving voor vogels

Het gebied biedt een fijne omgeving voor alle eenden soorten, kraanvogels, lepelaars, klapekster, kluut, wulp en zelfs de zee-arend wordt regelmatig gespot. Leo den Heijer gastheer van De Kraaijenberg zegt vol trots: ‘Kom hier binnen dan zie je buiten meer’.

Fotowedstrijd

Met Sem, Fenna, Sem en Iris (winnaars fotowedstrijd) opent burgemeester Frank Petter de deuren naar kennis over het leven in dit gebied door voor te gaan in het vernieuwde bezoekerscentrum. De centrale ruimte laat de bezoeker op verrassende wijze kennis maken met de bewoners van ons natuurgebied op geringe afstand. Achter twee (in de toekomst vier) deuren vindt de bezoeker ware 'Beleve-Nissen'. De Kraaijenberg is het bezoek meer dan waard.

Tekst: Mireille Hoetelmans

Fotobijschrift: Samen met de winnaars van de fotowedstrijd Sem, Fenna, Sem en Iris opent burgemeester Frank Petter het vernieuwde Bezoekerscentrum. (Foto's: Mireille Hoetelmans)