‘Het mag geen trucje worden’

BERGEN OP ZOOM – Onder de noemer ‘Beweeg Me’ is Annemarieke van Peppen begonnen met het inrichten van een werkplek annex atelier en fotostudio in de middelste tuinzaal van Het Markiezenhof. In de zaal ernaast gaat op 17 december een expositie open met portretten en stop-motion installaties. Iedereen is fotogeniek, dat moet vooral blijken uit het werk van de gedreven kunstenares.

Annemarieke fotografeert mensen het liefst zo ‘echt’ mogelijk. In een tijdsbeeld dat gedomineerd lijkt door uiterlijk vertoon, waarin mensen op social media vooral hun best doen zo geslaagd mogelijk voor de dag te komen, zoekt deze fotografe de innerlijke kracht. Het levert momentopnamen op die mensen tonen zoals ze zijn, in al hun imperfecte schoonheid. “Lelijke mensen bestaan niet.” Geen opsmuk, geen luxe decors, hoogstens een echt persoonlijk voorwerp met een verhaal erbij en verder vooral levensechte portretten.

Ze maakte eerder een serie in haar Lepelstraatse studio en werd naar aanleiding daarvan gevraagd om dit in Het Markiezenhof te komen doen. Bijna een half jaar zal ze daar mensen ontvangen om ze te vereeuwigen op haar eigen wijze: zo authentiek mogelijk. “Weg met dat overdreven perfecte beeld! Ik wil geen geposeerde foto’s maar ontspannen gezichten tonen die wat te vertellen hebben. En ik wil graag een dwarsdoorsnede laten zien van een samenleving.” Marieke is in overleg met Stadlander uitgekomen op een aanvullend project in de wijk Fort-Zeekant. Hier gaat ze medio januari een tijdelijke werkplek inrichten en samen met bewoners op zoek naar een passende invulling van het ‘Beweeg Me’ project op locatie. Maar eerst wil ze de wijk écht leren kennen.

Samen iet bijzonders maken

Annemarieke: “Ik ga er vanaf volgende week gewoon rondlopen en bij mensen aanbellen. Kennis maken, samen brainstormen over hoe we daar een mooi project kunnen maken. Ik hoop de mensen er zo ver te krijgen dat ze elkaar gaan fotograferen en we er samen een mooie expositie van kunnen maken.” Haar grote wens was om muurschilderingen te laten maken van de met de buurt gemaakte portretten maar omdat de hele wijk op de schop gaat wordt dat lastig. “Geeft niet hoor”, vertelt ze; “We vinden daar samen zeker een mooi invulling voor.”

Ook andere steden zijn enthousiast

Het project gaat ongeveer een half jaar lopen en kan nu al rekenen op serieuze interesse van andere steden. De expo in Het Markiezenhof verhuist in februari zelfs een week naar Eindhoven, vertelt Annemarieke. Ze denkt nog na over een invulling voor andere gemeenten die haar vroegen of daar een vergelijkbaar project is op te zetten. “Ik zie het niet zitten om daar zelf in wijken te gaan zitten. Het moet geen trucje worden. Wellicht kan ik andere kunstenaars aan die steden koppelen en zo de fakkel overdragen.”

Wie haar werk wil zien is binnenkort dus van harte welkom in het Markiezenhof of op Fort-Zeekant.

Meer weten? www.beweegme.nl

Foto en tekst: Hans-Jorg van Broekhoven