Honderden controles tijdens politie-actie in West-Brabant

West Brabant – Tijdens de internationale Trivium actie die van 16 tot en met 19 mei plaats vond, werden in West-Brabant enkele honderden controles uitgevoerd. Daarbij werd een veelheid aan overtredingen geconstateerd. Ook werden er wapens en voertuigen in beslaggenomen en diverse personen aangehouden.

Trivium is een actie van de Nederlandse politie en andere Europese politie-eenheden, gericht op de aanpak van zogenaamd mobiel banditisme. Elk half jaar wordt deze actie georganiseerd. Zowel landelijk als lokaal worden rondtrekkende criminele groepen bestreden die zich schuldig maken aan misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij. Mobiel banditisme hoort tot de High Impact Crimes en de aanpak daarvan heeft de hoogste prioriteit bij de politie.

Tijdens deze acties selecteert de politie de te controleren voertuigen vooral met behulp van 'Automatic NumberPlate Recognition' (ANPR). Daarbij worden gescande kentekens direct vergeleken met verdachte kentekens die in een database zijn opgenomen. Daarnaast worden bestuurders van willekeurige voertuigen gecontroleerd.

Resultaten

Op dinsdag 16 mei startte de actie in West Brabant met een grote controle op de parkeerplaats Wouwse Tol. Daar werden van 15.00 tot 21.30 uur 70 voertuigen gecontroleerd en 40 ANPR hits opgevolgd. Daarbij werden onder meer drugs en (slag)wapens aangetroffen, openstaande boetes vereffend en een gezocht persoon aangehouden.

Woensdag 17 mei verplaatste de controle zich naar de parkeerplaats Hazeldonk Oost, langs de A16, nabij de grensovergang met België. Hier werden tussen 13.30 en 23.00 uur 65 voertuigen gecontroleerd en 13 ANPR hits opgevolgd. Naast de gebruikelijk overtredingen werd hier een man aangehouden die in het bezit was van drugs, dure goederen en een verdacht grote hoeveelheid contant geld. In zijn auto zaten vier jonge vrouwen van wie de identiteit niet konden worden vastgesteld. Daarom zijn deze personen meegenomen naar het bureau voor een onderzoek naar mogelijke mensenhandel.

Donderdag 18 mei was een parkeerplaats langs de A4 onder Ossendrecht de locatie voor de Trivium actie. Tussen 15.00 en 21.30 uur werden hier 51 voertuigen gecontroleerd en 31 ANPR hits opgevolgd. Dat leidde onder meer tot het aantreffen van drugs, een (slag)wapen en een gestolen vrachtwagen. Ook werden enkele mensen gecontroleerd die nog boetes open hadden staan. Eén persoon is aangehouden omdat hij nog 600 dagen moest zitten. In 5 gevallen werd er onterecht met een buitenlands voertuig in Nederland gereden. Dat leverde voor elke overtreder een boete van 1500 euro op.

Op vrijdag 19 mei werd de laatste Trivium controle in West Brabant uitgevoerd langs de A58 ter hoogte van Sint Willebrord. Hier werden tussen 15.00 en 21.30 uur 49 voertuigen aan de kant gezet en 28 ANPR hits opgevolgd. Dat leidde onder meer tot het innen van zo’n 2000 euro aan openstaande boetes en diverse processen verbaal voor technische gebreken en verkeersovertredingen.

Integrale aanpak

Trivium is van oorsprong een Britse verkeerscontrole die bedoeld was als antwoord op de geringe pakkans van daders bij bestrijding van mobiel banditisme. Verkeerspolitiediensten in Europa namen de controle over om de veiligheid en integriteit van de verkeersstromen te verhogen.

Sinds november 2014 wordt deze methode ook in Nederland ingezet. Bij de pilot-versie was toen nog alleen de Landelijke Eenheid betrokken, maar al snel zijn er regionale eenheden aangesloten bij Trivium Nederland. In 2017 zijn alle eenheden van de Nationale Politie aangesloten en is er tevens ondersteuning van onder meer Marechaussee, Douane en IND.

Bron en foto: Politie.nl