Je docent als ober: ‘unieke gezelligheid’

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Gezelligheid, waarmee je de onderlinge band bevestigt en verstevigt. Dat is, kort samengevat, de kerstgedachte en Roncalli neemt die serieus. Zo serieus dat het elk jaar een kerstdiner organiseert voor haar leerlingen die in dit schooljaar examen doen. Examenkandidaten hadden op donderdagavond 20 december hun docent als ober en dat is “uniek gezellig”.

Eerst ontkurkt ze een fles alcoholvrije champagne. Nadat ze die op vakkundige wijze heeft uitgeserveerd brengt  conrector Annemiek van Put de friet naar de lange tafel vol leerlingen. “Eindelijk, aanvallen!”, roepen die. De sfeer, waarvan Roncalli zelf zegt dat die op haar school een dikke tien verdient, mikt tijdens het kerstdiner op een 11. De grens tussen docenten en leerlingen vervaagt, tijdens een avond die rustig de benaming ‘dinnershow’ verdient. Er is een driegangendiner en er zijn optredens met zang- en dans en van eigen drama-leerlingen. “Zo ga je relaxed de vakantie in”, vindt de 17-jarige Tyle en die mening kan op bijval rekenen van al zijn vrienden aan tafel.

Hele kluif

Docenten die een kerstdiner serveren voor de examenkandidaten: het is een traditie die op Roncalli al jaren bestaat. “Voor ons is het hard werken, maar omdat het zo gezellig is merken we daar niks van”, zegt conrector Van Put. 280 leerlingen en 35 docenten, allemaal krijgen ze ‘champagne’, stokbrood met kruidenboter, een tapasplankje, friet met stoofvlees, rauwkost, appelmoes en mayonaise, ijstaart en koffie met wat lekkers. Voor de 20 docenten en medewerkers van Roncalli die de bediening voor hun rekening nemen is het een hele kluif. Achter de frituurpan laat schei- en wiskundedocent Martin Philipse (65) zich niet opjagen: “Al twaalf jaar bak ik de friet en het lukt altijd om ’m warm en knapperig op tafel te krijgen. Ik heb als student het vak geleerd toen ik werkte in cafetaria De Smalle Pijp. Friet bakken verleer je niet.” Volgend jaar gaat Philipse met pensioen, maar door zijn functie tijdens het kerstdiner is hij nog één avond met afstand de populairste docent op Roncalli. Wie friet bakt, kan niet meer stuk. “Dat ga ik wel missen”, lacht Philipse.

Kerstsfeer

De 15-jarige Jaap Whatsappt en Instagramt ondertussen foto’s van zijn kerstdiner naar zo veel mogelijk vrienden, met als bijschrift: “Oh yeah!” Dat betekent dat het hem prima smaakt en dat bevestigt tafelgenoot Loïs: “Het is erg lekker! Ze doen heel erg hun best om ons te vermaken vanavond!” Ondertussen hebben Sienna (15), Xaviera (16), Hielke (15) en Yasmin (15) een discussie over de vorm en kleur van de leverworst: “Het ziet er een beetje raar uit, maar het is wel lekker. En er is vast nog wel friet”, lachen ze. De 16-jarige Megan uit 4-vmbo heeft echter helemaal geen klachten: “Dit is unieke gezelligheid, dit maak je maar één keer mee. Hoe de school dit regelt is geweldig, dit is echte kerstgezelligheid: bij ons wordt niet gepest, iedereen heeft vanavond plezier met elkaar. Is het al kerstmis?”

Foto: Roncalli