‘Kijk, er zitten strepen op de vrachtwagen. Die móet iets geraakt hebben!’

Jacuqeline de Wit van buurtpreventieteam Noordgeest in gesprek met een BOA en met de wijkagent, tijdens de aftrap van de actiedag Rent-a-BOA. Achter haar staat wethouder Annette Stinenbosch. (Tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Met een klachtenlijstje op pad van ruim 25 overlastmeldingen gingen de handhavers van Rent-a-BOA woensdagmiddag op pad. Samen met twee agenten bezochten de de overlastplekken in Bergen op Zoom-Noord en Halsteren. Op het lijstje staan opvallend veel klachten over verkeersoverlast. Dubbel geparkeerde auto's, snelheidsovertredingen, en overlast door vrachtwagens. Zoals bij winkelcentrum Noordgeest, waar de actiemiddag van start ging. Wethouder Annette Stinenbosch gaf daarbij het startsein, in aanwezigheid van beleidsmakers en journalisten.

Toeval of niet: kort na de aftrap kwam een vrachtwagen van winkelketen Dirk van den Broek aangereden om het winkelcentrum te bevoorraaden. Met geoefende manoevres weet de chauffeur zijn truck al achteruitrijdend aan de laad- en losstrook te parkeren. Jacqueline de Wit van buurtpreventieteam Noordgeest is echter lang niet zo verzekerd van een geslaagde afloop. "Oei, oei, dat is maar een paar centimeter langs die verkeersborden. Als dat maar goed gaat… en kijk uit: daar staan de fietsen geparkeerd en hij rijdt er zó langs!" Uiteindelijk lijkt alles mee te vallen: geen schrammetje schade. Toch gebeurt het geregeld dat geparkeerde voertuigen en schuttingen het moeten ontgelden, verzucht De Wit. Het is één van de overlastpunten die zij bij Rent-a-BOA heeft aangemeld voor vandaag. Op het rode lakwerk van de oplegger tekent zich een zwarte en een witte veeg af. "Kijk, er ziten strepen op de vrachtwagen. Die móet eerder iets geraakt hebben." 

Grondige evaluatie

Overlast door vrachtwagens blijft lastig om aan te pakken. De bestrating is smal en alternatieven zijn er niet. Moet de bestrating dan op de schop? "Er zijn ook ándere mogelijkeden", zegt wethouder Stinenbosch glimlachend. Welke dat zijn, zal duidelijk worden bij de evaluatie van de wijkrondes. DIt najaar volgen nog twee andere Rent-a-Boa momenten, waarbij de handhavers zichtbaar zijn in de wijk en  met buurtbewoners op straat in gesprek gaan. Na afloop wordt alles grondig geëvalueerd en geanalyseerd. Eén en ander zal leiden tot een verdere 'finetuning' van de inzet van BOA's -ter ondersteuning van de wijkagenten- en van de wijze hoe de klachtenmeldingen  worden opgepakt en teruggekoppeld naar de wijkbewoners.

Vlak na de aftrap van de actiemiddag komt toevalligerwijs een vrachtwagen aanrijden, die al achteruitrijdend zich een weg baant langs de geparkeerde auto's en fietsen, waarbij deze op een haar na een verkeersbord mist. Het gaat ditmaal nét goed, constateren de aanwezigen…