Koninklijk tintje voor expositie in Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM – Er komen binnenkort 38 schilderijen van het Rijksmuseum naar Bergen op Zoom, voor de expositie ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’. Nu is ook bekend dat de met Bergse meekrap geverfde Rubia-japon van Hare Majesteit Koningin Máxima als pronkstuk deel uitmaakt van deze tentoonstelling.

De wortel van meekrap geeft de rode kleurstof waarmee het in Bergen op Zoom en Steenbergen gevestigde bedrijf Rubia Natural Colours de door Jan Taminiau ontworpen japon heeft geverfd. Hare Majesteit Koningin Máxima droeg de ‘Rubia-jurk’ op Prinsjesdag 2009. Modeontwerper Jan Taminiau (Goirle, 1975) heeft meerdere jurken voor haar ontworpen. Het museum krijgt de japon in bruikleen van de Koninklijke Verzameling.

Herstart

Meekrap hoort bij het element ‘aarde’, het thema van de reizende tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’. Omdat het Markiezenhof tevens lokale verhalen wil vertellen sluit het tonen van de jurk helemaal aan bij de expo. De kleurstof uit meekrapteelt was de basis voor een belangrijke industrie in Bergen op Zoom, voordat synthetische kleurstoffen op de markt kwamen. Het op de Green Chemistry Campus gevestigde Rubia Natural Colours zorgt voor een herstart van deze traditie en handelt in natuurlijke kleurstoffen zoals meekrap en wouw. Deze worden gebruikt voor de tapijt,- textiel en kledingindustrie.

Schatten uit het Rijks

Het Markiezenhof is één van de vijf musea waarin het Rijksmuseum haar schatten exposeert, de overige zijn: Stedelijk Museum Zutphen, Westfries Museum Hoorn, Gemeentemuseum het Hannemahuis Harlingen en Museum Gouda. Na ‘Lage Landen’ volgen nog drie expo’s: ‘Koele Wateren’, ‘Hoge Luchten’ en ‘Hete Vuren’.

Het Markiezenhof pakt extra groot uit door ernaast tevens een eigen verhaal te vertellen: Dat van de Brabantse Wal, in samenwerking met onder meer Atelier NL, Arsis en boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge. Parallel aan de werken uit het Rijks zijn in de Tuinzalen de tentoonstellingen ‘Brabantse Wal: Nederland in een notendop’ van boswachter en natuurfotograaf De Jonge en de internationale expositie van Arsis Kunst en Sociëteit te zien.

 ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ staat van 17 februari tot 10 juni in het Markiezenhof.