Koopzondag wordt koopweekend aan het eind van de maand

BERGEN OP ZOOM – Vanaf 2017 zijn de Bergse binnenstadwinkels gesloten op de eerste zondag van de maand. De ondernemers hebben besloten voortaan in het laatste weekend open te blijven. Ze gaan er ook meer een weekend van maken, met thema’s en activiteiten die vaak al op zaterdag beginnen.

Het was een vruchtbare ledenvergadering, de bijeenkomst van ondernemersvereniging Sterck op donderdagavond 27 oktober. Naast het afscheid van een voorzitter, de nieuwe Krabbenfoorplannen en het doornemen van de financiën, kwamen de plannen voor het aanpassen van de koopzondagen uitgebreid aan bod. Uit onderzoeken bleek dat er weinig animo onder de leden is om vaker open te gaan op zondag, als antwoord op bijvoorbeeld Antwerpen en Roosendaal. Hier kunnen consumenten voortaan ieder weekend terecht.

Meer en vaker funshoppen

Wat overbleef was de vraag welke zondag slim is, uit tactisch oogpunt. Er is voor de laatste van de maand gekozen omdat dan vaak de salarissen net binnen zijn. Tevens heeft Sterck bedacht om de strijd om de weekendwinkelaar niet met kwantiteit maar met kwaliteit te winnen. Oftewel, dat laatste weekend moet echt wat te bieden hebben. Als voorbeelden werd gesproken over live muziek op straat, waaronder zelfs bands maar ook singer-songwriters, of juist klassiek. Andere ideeën die voorbij kwamen: street arts, gratis kermisattracties voor de kids en het nieuw leven inblazen van het opgedoekte Oktober Wijnmaand. Er zal veel gethematiseerd worden georganiseerd, van een vintage- en vinylmarkt tot Eindejaarsknallers in het laatste weekend van 2017. Volop ideeën dus, die er voor moeten gaan zorgen dat de winkelend publiek op zaterdag en zondag meer en vaker komt funshoppen.