Koos en Els Claes-Wijn zijn 65 jaar getrouwd: ‘Wat gaat dat hard!’

BERGEN OP ZOOM – Hij is een echte Bergenaar. Zij trouwens ook 'maar ze komt van Borgvliet', zegt Koos als zijn vrouw Els even om de koffie is. Hij plaagt haar er wel eens mee. Ze zijn 65 jaar getrouwd dus hun huwelijk kan het hebben. Burgemeester Petter kwam het echtpaar persoonlijk feliciteren.

In hun gezellige woning aan de Populierlaan brandt behaaglijk de kachel. Ze wonen er met plezier, al zien ze de buurt wel veranderen. Een beetje meer onderhoud hier en daar zou best mogen, vindt Koos. Zelf geeft ie nog steeds het goede voorbeeld. Hij kan niet stilzitten en is veel in en om het huis bezig, ook met het schoonhouden van de straat en de steeg naast hun huis. "Vorige week zat ie nog op z'n knieën op de stoep om het onkruid weg te halen", vertelt Els.

Café Cambrinus

Oudere Bergenaren kennen wellicht nog het café dat Koos en zijn zus erfden. Aan de Vismarkt zat ooit Cambrinus, vlak om de hoek van de Hofstraat. Daar leerde het echtpaar elkaar kennen. Els: "Ik werkte er vlak bij, in een kledingplakkerij. In de pauze gingen we in het café van Koos wel eens een sigaretje roken." Toen het café moest sluiten omdat de verlofregeling verviel ging hij fulltime als monteur werken. Dat deed ie al bij Garage Crusio voor zijn kortstondige horeca-carrière, en daarna bij Aviolanda voordat het Fokker werd.

Inmiddels wonen Koos en Els al 36 jaar in dit huis, waar hun vier kinderen ook deels opgroeiden. Ze genieten nog steeds van het leven en elkaar, in betrekkelijk goede gezondheid, hoe hard het ook lijkt te gaan af en toe. Burgervader Petter liet zich toch even van zijn zorgzame kant zien. Hij wees het echtpaar erop dat ze er verstandig aan doen om ook aan de toekomst te denken, als er wellicht meer zorg nodig is en ze minder goed ter been zouden kunnen zijn. Voorlopig doet Els het huishouden echter nog zelf, met alleen eens in de week hulp van haar dochter. Volop vitaliteit dus, in huize Claes-Wijn. Reden genoeg voor de burgervader om bij zijn vertrek de hoop uit te spreken ze over vijf jaar weer te mogen bezoeken.