Pechtold opent zilverexpo 2017 in Het Markiezenhof

Landelijk D66-politicus Alexander Pechtold (foto-inzet) zal op 20 mei het ambitieuze zilverproject openen in Het Markiezenhof. De expositie toont zilverwerk van Bergse makelij uit de afgelopen zes eeuwen, waaronder de wereldberoemde Ringkraag van Cornelis van Glymes (zie foto) uit het bezit van het RIjksmuseum Amsterdam. (fotocollage: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Alexander Pechtold, de landelijk voorman van D66, zal hoogstwaarschijnlijk de zilverexpositie in Het Markiezenhof openen. Dit heeft museumwoordvoerdster Sophie de Ripainsel vanmiddag bevestigd, nadat berichten hierover al waren uitgelekt in de media. De overzichtstentoonstelling van historisch Bergs zilverwerk zal 20 mei 2017 worden geopend, en nog tot eind oktober van dat jaar te zien zijn. Ook verschijnt er een overzichtsboekwerk, gewijd aan zeven eeuwen Bergse zilversmeden en hun werk.

Pechtold is van huis uit kunsthistoricus en lid van het comité van aanbeveling van de zilverexopo. Bovendien is de liberale voorman een fervent liefhebber van antiek zilverwerk. Ondanks zijn overvolle agenda noemt Pechtold het zilverproject 'een schitterend voorbeeld van lef en doorzettingsvermogen', zo heeft hij per mail aan de organisatoren laten weten. Volgens De Ripainsel is de politicus nauw bevriend met één van de organisatoren van het 'zilverjaar' en is zodoende het contact gelegd.

Tam-tam

Het was intern bij het museum al enkele weken bekend dat Pechold speciaal voor het zilverproject naar de Markiezenstad zal komen, maar dat werd nog angstvallig geheim gehouden; nu is de informatie echter vrijgekomen en doet de 'tam-tam' zijn werk. Ook het college van Burgemeester en Wethouders is inmiddels door de organisatoren op de hoogte gesteld van de komst van de politicus. Overigens beloooft het een zeer druk voorjaar te worden voor de D66-leider: in maart zijn er landelijke verkiezingen en aansluitend volgt de formatieperiode waarbij nieuwe regering gevormd zal worden. Mogelijk is daarbij ook een rol voor D66 weggelegd. Desondanks heeft Pechtold beloofd de datum van 20 mei in zijn agenda 'te blokkeren' voor de expositie.