Kunstwerk Halsterseweg beperkt zich straks niet tot kruising

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN – Donderdagmiddag hebben Stichting [KidOR), de gemeente en de betreffende kunstenaars gepresenteerd wat er nog dit jaar wordt gebouwd in plaats van het scherm aan de Halsterseweg. Dat gaat zich niet beperken tot die locatie. De ontwerpers hebben opdracht gekregen ook de randweg van nieuwe, bijpassende biobased geluidsschermen te voorzien.

De Amsterdamse studio PolyLester won uiteindelijk de opdracht om een nieuw scherm te maken aan de Halsterseweg, dat meteen een kunstwerk diende te worden. het kreeg de naam 'Tussenstop' en moet gaan ogen als schots en scheef opeen gestapelde vierkante blokken, die voor driekwart van beton zijn en voor de rest van glas. Het mag tot de verbeelding spreken maar weer niet zodanig dat verkeer wordt afgeleid. Daarom is het glas mat, om weerkaatsing van bijvoorbeeld zonlicht te voorkomen.

Intensief traject

Waarnemend [KidOR) voorzitter Peter Pel vertelde bij de presentatie dit een bijzondere dag te vinden; "Een jarenlang proces dat veel discussie opleverde, heeft eindelijk een definitieve vorm gekregen. Daar heeft onze stichting een belangrijke en intensieve rol in gespeeld maar vanaf nu is het vooral aan de kunstenaars en de gemeente om tot realisatie te komen." Hij gaf vervolgens het woord aan Martine Vledder, één van de bedenkers van 'Tussenstop'. Die gaf aan blij te zijn dat het oorspronkelijke idee nog altijd zo goed overeind is gebleven.

Beton en glas

In eerste instantie zou de ruim drie meter hoge constructie van beton en glas gemaakt worden, was het idee. Dat bleek constructief wat zwaar en dus lastig. Nu wordt het opgebouwd uit metalen, op elkaar gelaste kubussen die door middel van een lak alsnog die beton-look krijgen. En die glazen blokken zijn niet massief maar voorzien van 12 centimeter dik gehard satijnglas. Het kunstwerk zelf wordt ruim acht meter breed en aan beide zijden loopt het deels nog door met eveneens op beton lijkende wanden. Voor de zomer moet het geheel er staan.

Geluidsscherm

Van het een komt soms het ander. Tijdens het overleggen over dit scherm is het plan ontstaan om ook de geluidschermen langs de randweg te gaan vervangen voor wanden die passen bij de stijl en sfeer van het kunstwerk. Met biobased materialen, bestaand uit beton en natuurlijke vezels. Die schermen krijgen geblokte motieven, passend bij het scherm aan de Halsterseweg. Met hier en daar een golvend patroon en onderbroken door groen, met name klimop. Dit wordt overigens pas op een later tijdstip gerealiseerd. De ontwerpstudio en de gemeente zijn nog volop in overleg over het definitieve ontwerp, de te gebruiken materialen en de exacte kosten.

Wat het kunstwerk gaat kosten is al wel duidelijk. Het totale bedrag komt op 119.000 euro. Daarvan betaalt de gemeente er 75.000. Hier zitten ook deels budgetten in die toch nodig zouden zijn voor het realiseren van voorzieningen als een scherm, naast bedragen die gereserveerd zijn voor kunst in de openbare ruimte. De rest wordt bijgelegd door het Mondriaan Fonds, dat enthousiast werd van het plan.

Afbeeldingen: © PolyLester