Landelijk onderzoek toont aan: weinig boetes voor alcohol drinkende jeugd

BERGEN OP ZOOM – Een landelijk onderzoek, gebaseerd op de cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau, toont aan dat er weinig boetes volgen als jeugd wordt betrapt op alcoholgebruik. In ieder geval niet voor de drinkende jongeren zelf. In heel Nederland zijn vorig jaar maar zo’n 1100 bekeuringen uitgeschreven, waarvan vier in Bergen op Zoom.

Volgens gemeentewoordvoerder Erwin Stander betekent dat niet dat er niets wordt gedaan aan drankgebruik bij minderjarigen. Hij vertelt: “We werken hierin samen met de gemeente Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Toen dergelijke handhaving een lokale taak werd, waren de meeste gemeentes daar niet op voorbereid. Dan vraagt het even tijd om hier een vorm voor te vinden en die in te richten. Hier is gekozen voor regionale samenwerking. We zetten in op voorlichting, controle én aanpak bij de bron, oftewel de plaatsen waar alcohol wordt verkocht.”

Keuzes in aanpak en besteedbare uren

Stander wijst erop dat de boetes eerder gaan naar horeca en andere verkooppunten die zich niet aan de regels houden dan naar individuele jongeren. Ook moeten er qua inzet soms keuzes gemaakt worden waar het werkzaamheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren betreft; “We kunnen niet ieder weekend een blik BOA’s opentrekken”, aldus de woordvoerder. De drie gemeentes hebben wekelijks in totaal 20 uur beschikbaar voor dergelijke controles.

Wel degelijk resultaten

De voorlichter wil voorkomen dat er door de cijfers van dit onderzoek een verkeerd beeld ontstaat en laat weten: “Handhaving op de Drank- en Horecawet is meer dan alleen maar registreren of beboeten van jongeren onder de 18 die alcohol drinken. Het gaat ook om handhaving van sluitingstijden, constateren of er leidinggevenden aanwezig zijn in een horecagelegenheid, of er geschonken wordt met vergunning en dergelijke.”

  • Voor het regionale samenwerkingsverband is 2015 vooral een jaar geweest waarin er werd gewaarschuwd. Er zijn in totaal 31 schriftelijke waarschuwingen de deur uitgegaan naar horeca-inrichtingen: 11 voor Bergen op Zoom, 8 in Steenbergen, 6 in Woensdrecht en 6 in Tholen.
  • In 5 gevallen is er ook een bestuurlijke boete opgelegd in dit gebied: 4 in Bergen op Zoom en 1 in Steenbergen.
  • Voor 2016 is afgesproken om de integrale controles voort te zetten en de beschikbare uren iets uit te breiden.