Lionsclubs schieten verzorgingstehuis in Suriname te hulp

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

WEST-BRABANT / PARAMARIBO – Verpleeg en verzorgingstehuis Ashiana in Paramaribo ontvangt binnenkort zeven pallets met driehonderdvijftig sets beddengoed en badlinnen. Dat is het resultaat van een grote inzamelingsactie waarmee West-Brabantse Lionsclubs het noodlijdende Surinaamse verpleegtehuis te hulp zijn geschoten. Maandag 10 juli jongstleden heeft Gouverneur Jan Pieter Bal, van het Lionsdistrict waar de West-Brabantse clubs deel van uitmaken, de opbrengst van deze actie overgedragen aan Elly Reynaers van Care Service Europe. CSE neemt op haar beurt  de verscheping van het materiaal naar Suriname voor haar rekening. 

Begin dit jaar vroeg CSE de Lions een inzamelingsactie te starten voor het Surinaamse verpleeg en verzorgingstehuis. De situatie daar is mensonterend. En dat is een understatement. Vanwege een zwaar gedevalueerde Surinaamse dollar is men niet meer in staat de meeste elementaire zaken aan te schaffen. Een groot aantal patiënten ligt  bij tropische temperaturen op kapotte plastic matrassen vaak uren in hun eigen urine. Het verschonen van lakens is een drama, omdat ze er gewoon niet zijn. En dan spreken we nog niet van de staat van de bedden of ander materiaal.

Textiel

De vraag van CSE was heel simpel: Is het mogelijk om beddengoed en badlinnen dat thuis eigenlijk niet meer gebruikt wordt, maar wel in redelijke staat verkeert aan dit verpleeghuis te doneren?  De Lionsclubs hebben gevolg gegeven aan deze oproep en de afzonderlijke clubleden gevraagd de donkere hoeken en gaten van de eigen linnenkasten leeg te halen, maar ook buren, bekenden en zakenrelaties uitgedaagd om aan deze actie mee te doen.

Zeven pallets

En het resultaat is er naar. Dankzij de clubs, de coördinatie door LC Bergen op Zoom  en een gulle bijdrage van Blycolin uit Zaltbommel en A & X Textielverzorging uit Bergen op Zoom kon Gouverneur  Jan Pieter Bal maandag 10 juli zeven pallets in het bijzijn van Robert van Ierlant van Blycolin en Rien Bakx van LC Bergen op Zoom aan Elly Reynaers overdragen.

Mevrouw Reynaers was enorm blij met de opbrengst. “De eerste nood is gelenigd. Met een partij van bij benadering 350 sets lakens, kussenslopen en badhanddoeken zijn de 160 patiënten voorlopig geholpen”.  Jan Pieter Bal sprak zijn waardering uit voor de clubs van zijn district. “Dit is echt zo’n actie waar je als gezamenlijke Lionsclubs kan laten zien waar we voor staan.” Wat hem betreft blijft het hier niet bij. De deplorabele staat waarin Ashiana verkeert vraagt om meer te gaan doen voor het verpleegtehuis. Afgesproken is dat bekeken wordt op welke wijze de actie een vervolg kan krijgen.

Foto's: Dick Vermaas