Lokale Erfgoedprijs voor het eerst uitgereikt tijdens sfeervolle vrijwilligersavond

BERGEN OP ZOOM – Het Kunsten in de Monumenten weekend is door de gemeente vrijdagavond ingeluid met een avond in De Maagd. Vrijwilligers kregen deze aangeboden als bedankje vooraf en het was tevens de uitreiking van de eerste Lokale Erfgoedprijs, een waardering voor initiatieven van inwoners die bijdragen aan het herstel of behoud van Bergse cultuurhistorie.

Het duurde even voor de deuren van de schouwburg open gingen voor de genodigden maar eenmaal binnen wachtte hen een warm onthaal, letterlijk en figuurlijk. Presentator Marc van der Steen heette iedereen welkom en vertelde veel waardering te hebben voor de wijze waarop Bergen op Zoom het landelijke Monumentenweekend een eigen draai heeft gegeven, mede omdat hierdoor heel veel organisaties en lokale talenten de kans krijgen zich te presenteren.

Trots

Hierna nam wethouder Van der Weegen kort het woord. Hij liet weten trots te zijn op wat deze Kunsten in de Monumenten editie allemaal biedt en prees natuurlijk de vrijwilligers die dit mede mogelijk maken. Verdeeld over de hele Brabantse Wal zijn dat er zo'n 2000. Belangrijk vond de bestuurder te vermelden dat de organisatie duidelijk voor kwaliteit boven kwantiteit heeft gekozen.

Hierna was het podium voor de show en modellen van Ward Warmoeskerken, die in door hem ontworpen kleding een tot de verbeelding sprekend verhaal brachten. Het werd een met tekst en muziek ondersteunde vertelling over het ontstaan van hemel, aarde en de onwilkkeling van de mens, ook als individu. De show is het hele weekend nog te zien in de schouwburg.

Erfgoedprijs

Het bleef echt even stil na het visuele spektakel van Warmoeskerken en zijn modellen. Maar ceremoniemeester Marc wist de zaal weer terug in de realiteit te krijgen en riep de vier potentiële winnaars van de Lokale erfgoedprijs 2016 op het podium. Dat waren de volgende projecten:

  • De replica's van de gedenkstenen in de Getrudiskerk
  • Het herstel van het voormalige Rogier Nerincx Richter kantoor
  • Het gerestaureerde pand Lievevrouwestraat 38
  • Het burgerinitiatef aangaande een nieuwe invulling van het 'Ketrientje'

Aan Arjan van der Weegen was daarna de taak om de juryrapporten voor te lezen, die vanzelfsprekend vol lof waren over alle inzendingen. Toch was er volgens de jury een duidelijke winnaar, te weten de in de Getrudiskerk 'terug' geplaatste replica's van tijdens de brand in van 1972 verloren gegane gedenkstenen.

Dit tot grote vreugde van de zes inititiefnemers: Ton Putter, Ad Mol, Thuis van Mourik, André van Loon, Bertha Langenberg en Jo van Geel. Zij hebben de oorspronkelijk uit 1830 stammende gedenkstenen na laten maken. Hierop namen van gesneuvelde Engelse militairen die in 1814 probeerden de Franse bezetters uit Bergen op Zoom te verdrijven. De penningmeester van het gezelschap liet weten: "We hebben zelfs de schrijffouten die in de oorspronkelijke teksten zaten zo gelaten."

Foto's: Mireille Hoetelmans