Mariabeeldje teruggeplaatst in nis Gevangenpoort

BERGEN OP ZOOM – Het vorige beeldje was ongeveer een zeventig jaar oud en dusdanig versleten dat restaureren geen optie meer was. Daarom is aan beeldhouwer Marnix Kemperman gevraagd een nieuw Mariabeeld te maken voor de westzijde van de Gevangenpoort. Het werd zaterdagmiddag onthuld en is ook al ingezegend.

Wethouder Annette Stinenbosch was vereerd dat ze het beeldje mocht onthullen, samen met de maker. “Hiermee ronden we de restauratie van de Gevangenpoort af”, vertelde ze. Ze wees op het feit dat het monument ook Lievevrouwepoort wordt genoemd en aan de Lievevrouwestraat ligt. “Daar hoort een beeld van Maria in natuurlijk. Gisteren mocht ik het al even zien, toen is het tevens ingezegend door pastoor Paul Verbeek. Die meldde dat we vandaag de verjaardag van Maria vieren, heel toepasselijk allemaal.”

Niet verloren

Het nieuwe exemplaar is door beeldhouwer Kemperman gemaakt naar het voorbeeld van het origineel en staat nu ‘terug’ in de nis van de Gevangenpoort. Het originele beeldje van P. van Dongen, dat na WO II in de poort is geplaatst, krijgt een plekje in de Gevangenpoort en is dus niet helemaal verloren.

Drie generaties

In het Poortwachtershuis van het Markiezenhof, dat is de ruimte naast de Hofzaal, is alleen nog dit weekend een kleine expositie te bezoeken over het Bergse familiebedrijf Kemperman Restauratie. Drie generaties al voeren deze mannen het ambacht van restauratiebeeldhouwer uit. Het is er druk nu vanwege Kunsten in de Monumenten, aldus een woordvoerder van het museum, maar het is de moeite waard.

Foto 3 (Marnix aan het werk): Gemeente BoZ