Markiezenhof sluit deuren voor verbouwing

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Het Markiezenhof in Bergen op Zoom gaat begin 2019 ruim twee weken dicht voor een interne verbouwing. Het stadspaleis past verschillende ruimten aan voor een nieuwe uitstraling.

Het Markiezenhof ondergaat momenteel een transformatie. Groot onderhoud wordt er gepleegd aan de buitengevels en binnen in het paleis vindt een herinrichting plaats. Op de begane grond gaat de entree aan de Grote Binnenplaats op de schop en krijgen zowel de Tuinzalen als het Museum Café een upgrade.

Schatkamers

Op de eerste verdieping zijn de voormalige zalen, de Industriezaal en Breekbaar Bergen, omgetoverd tot Schatkamers. Vanaf 16 februari 2019 is hier de bijzondere expositie Lage Landen te zien, met werken uit het Rijksmuseum. Deze ‘reizende’ tentoonstelling is een samenwerking met vijf andere stadsmusea en het Rijksmuseum Amsterdam. Als rode draad geldt de identiteit van Nederland. De expo onderzoekt de identiteit van Nederland aan de hand van de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Een selectie van veertig 17de-, 18de- en 19de-eeuwse werken uit het Rijksmuseum wordt per museum aangevuld met eigen collectie, waardoor elke tentoonstelling een eigen kleuring krijgt.

Proeftuin

Aan de andere kant van het gebouw, in de Grote Galerij, komt een museale proeftuin en de aansluitende zaal doet dienst als educatieruimte. In de proeftuin kunnen bezoekers kennis maken met het nieuwe museumconcept rondom geheimen, waaronder een onthulling van een gerestaureerd 16de-eeuws wandkleed en het verhaal van de Zeeridder.

Deze verandering is de eerste aanzet voor de totale herinrichting van de vaste tentoonstelling en is onderdeel van de nieuwe koers van het Markiezenhof. Het stadspaleis gaat zich steeds meer richten op het vertellen en delen van Bergse verhalen en geheimen.

  • Het gebouw sluit zondag 27 januari 17.00 uur de deuren en heropent op zaterdag 16 februari voor genodigden. Gedurende die periode zijn de begane grond en het museumgedeelte op de bovenverdiepingen niet toegankelijk voor reguliere bezoekers. Reeds geboekte verhuringen gaan wel door.
  • VVV Brabantse Wal, dat zich in het pand bevindt, is tijdens deze verbouwing wel toegankelijk via de Steenbergsestraat 6.
  • Vanaf zondag 17 februari 2019 is iedereen weer welkom in het Markiezenhof.

Meer informatie: www.markiezenhof.nl