Minister wil ondergronds aanleggen 380kV-kabel onderzoeken

BERGEN OP ZOOM / DEN HAAG – Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil dat de ondergrondse aanleg van de 380 kV-kabel bij Bergen op Zoom nader wordt onderzocht. Dat schrijft de minister naar aanleiding van Kamervragen van Groen Links.

Voor Bergen op Zoom is dat goed nieuws, meldt de gemeente in een reactie, omdat eerder bleek dat een groot gebied aan bos bij landgoed Lievensberg gekapt zou moeten worden voor de aanleg van de hoogspanningsverbinding. Omwonenden en natuurliefhebbers begonnen daarop een handtekeningenactie om de bomenkap te voorkomen en de kabel ondergronds aangelegd te krijgen. De samenwerkende overheden adviseerden de minister in juni jongstleden om te onderzoeken of ondergrondse aanleg bij Bergen op Zoom mogelijk is.

Het kán in ieder geval anders

In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister weten dat inmiddels is onderzocht of de 380kV-kabel in de al aanwezige buisleidingenstraat aangelegd kan worden. En dat is het geval, hebben TenneT, LSNed (de wettelijke beheerder van de buisleidingenstraat) en de leidingexpolitanten vastgesteld.

Hierdoor lijkt de dreigende bomenkap afgewend, al houdt Wiebes in zijn antwoord nog een slag om de arm:  “Ik ben voornemens, in overeenstemming met het advies van de samenwerkende overheden, aan TenneT te vragen om samen met de belanghebbenden een verlengd kabeltracé in de buisleidingenstraat aansluitend op de Brabantse Wal nader te onderzoeken.” Er wordt dus ingezet op behoud van de natuur maar keiharde toezeggingen zijn er nog niet.