Negende editie kerstdiner Samen Verdelen is weer warm bad

BERGEN OP ZOOM – Stichting Samen Verdelen organiseert ieder jaar een kerstdiner voor mensen die dit zich zelf niet kunnen veroorloven. Dit jaar alweer voor de negende keer. Mede dankzij veel gulle giften, vrijwilligers en de medewerking van flink wat bedrijven en organisaties.

Vorig jaar was het even spannend of het initiatief het uit ging houden. Stadlander stopte met bijdragen aan het alsmaar groeiende kerstdiner, maar met crowdfunding en veel andere bijdragen lukte het toch weer. Tijdens de editie van 2016 beloofde wethouder Arjan van der Weegen dat de gemeente voortaan bij ging dragen en daarmee was de bijzondere avond voorlopig weer gered. “Al zouden we het zonder al die andere sponsoring en bijdragen ook niet redden hoor”, vertelt Charlotte Leijs namens de organisatie.

Spannend

Wat ooit begon met een avond voor 70 mensen is in acht jaar tijd uitgegroeid tot bijna 250. Er zijn veel mensen die echt weinig te besteden hebben, aldus Leijs. “Soms melden hele families zich aan en komen ze met wel tien mensen.” Het is bij aanvang nog even spannend want er zijn 250 plaatsen maar 270 aanmeldingen. “Komt goed”, weet Charlotte. “Er komen altijd mensen niet, bijvoorbeeld door ziekte.” Ze heeft veel zin in de avond: “Dit is voor mij het échte kerstgevoel, iets voor andere mensen betekenen. Daar zou het toch om moeten gaan?”

Heerlijk eten en veel gezelligheid

De avond en het diner zouden zonder de hulp van heel veel vrijwilligers en organisaties nooit zo gestructureerd en gezellig verlopen als nu. Samen Verdelen is dolblij met al die hulp, net als die van alle meelevende bedrijven. Op het voorgerecht na zijn alle gerechten gesponsord door respectievelijk restaurant De Berk, restaurant De Bloemkool en IJssalon Crusio, die er zelfs even speciaal voor open ging. Entertainment is er eveneens volop. Al bij binnenkomst staan een hele lange kerstelf en het Dickenskoor van Bekoor te zingen. Verder er zijn optredens van een accordeon orkest en DJ Marijn van den Branden. Bas van Oevelen praat de avond op zijn eigen wijze gezellig en met humor aan elkaar. Charlotte: “Ik zou namen en organisaties kunnen blijven noemen, zoals de Ladies Circle en het Zoomvliet College maar ook de familie Nuijten van de Stoelemat. Die ondersteunen ons enorm allemaal, we zijn er zó blij mee!”

Cadeautje van leerlingen De Aanloop

Leuk is ook dat onderbouw-leerlingen van basisschool De Aanloop de afgelopen week bedankjes hebben geknutseld voor de vrijwilligers van het Kerstdiner. Plaatsvervangend directeur Eefke Meijlemans laat hierover weten: “Een mooi initiatief en een hele mooie samenwerking, die ontstaan is door Samen in de Regio, waar wij als school bij aangesloten zijn. En passend bij ons thema waar we als school mee bezig zijn; 'een boodschap aan elkaar'.” Volop kerstgedachte dus, tijdens en rondom het jaarlijkse diner van Samen Verdelen. Volgend jaar heeft de stichting het tienjarig jubileum en wil daarom extra uitpakken. Sponsors zijn van harte welkom!

Laatste foto: Basisschool De Aanloop