Niet moeilijk doen over benoeming trouwambtenaar voor één dag

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Sander Siebelink schrijft het college aan over een punt dat bij best veel aanstaande echtparen en hun naasten leeft. In veel gemeenten kan een familielid of goede vriend voor één dag worden benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Hier wordt dat tegengehouden en dat moet anders, aldus Lijst Linssen.

Onderdeel van het hoogtepunt dat een huwelijksceremonie meestal is, is natuurlijk het officiële ja-woord. Dat moet geschieden in de aanwezigheid van een ambtenaar die bevoegd is het huwelijk te sluiten, en veel mensen vinden het mooi als dat iemand is die veel voor hen betekent. In nogal wat gemeenten kan dat ook. Dan wordt iemand tot zogeheten BABS benoemd, voor één dag. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand mag die dan het huwelijk, inclusief het ja-woord, voltrekken. Bergen op Zoom werkt echter niet mee aan die wens.

Hindernissen

Volgens de brief die Siebelink eraan wijdt zijn hierover meerdere klachten bij zijn partij binnengekomen. De gemeente werpt blijkbaar allerlei hindernissen op, met als meest bijzondere opgaaf van redenen dat er ‘geen vacatures’ zijn voor dergelijke tijdelijke trouwambtenaren. “Alsof dat voor een huwelijk voor één dag relevant is”, schrijft het raadslid.

Er worden blijkbaar alleen uitzonderingen gemaakt voor mensen die al in een andere gemeente al tot BABS zijn benoemd of bijvoorbeeld raadslid of bestuurder zijn. Een betrokken familielid mag wel een toespraak houden maar niet het formele deel, met het ja-woord, op zich nemen. En juist dát is het hoogtepunt voor veel mensen. Lijst Linssen wil weten van het college waarom het hier wordt tegengehouden maar vraagt vooral om dit in Bergen op Zoom voortaan ook mogelijk te maken.

Afbeelding van TastyCinnamonnBay via Pixabay