Nieuwe afvalverordening moet betere handhaving mogelijk maken

Tekst: Han Verbeem. Foto: Pixabay / Ryan McGuire

BERGEN OP ZOOM – Afvalscheiden en aanpak van illegale stort en zwerfafval houdt de Bergse politiek ook deze maand weer bezig. De Bergse gemeenteraad stelt volgende week een nieuwe Afvalstoffenverordening vast, die in de raadscommisie donderdagavond al voorbesproken is. "Een aanpassing van een gedateerde verordening, die meer aansluit op de realiteit van vandaag". Meer correcte regels en ook verhuurders kunnen aangesproken worden op het gedrag van huurders als deze de regels overtreden. "Dit biedt meer slagkracht bij handhaving", zegt fractievoorman Aydin Akkaya van GBWP.

Het aanpassen is nodig om beter te kunnen optreden tegen illegale stort en misbruik. "Maar we moeten onze inwoners ook duidelijk maken hoe je afval scheidt en hoe je daarmee omgaat", zegt wethouder Andrew Harijgens. "Handhavers komen nu op straat van alles tegen maar het ontbreekt aan de mogelijkheden om op te kunnen treden", zegt de lokale bewindsman.

App

Afval inleveren bij Saver via een app? Het moet kunnen, vindt Erik Verbogt van het CDA. Daarom komt hij bij het vaststellen van de nieuwe Afvalstoffenverordening met een motie om het bekende Saver-pasje te vervangen door een mobiele app. Harijgens vindt het 'een mooie geste' maar ziet dat meer weggelegd voor de toekomst 'als de pasjes aan vervanging toe zijn'. 

Onderzoek milieustraat

In dezelfde commissievergadering komt ook een mogelijk onderzoek naar de huidige milieustraten aan de orde. Voor D66 is een dergelijk onderzoek niet nodig; de partij is tevreden over de huidige milieustraat. GBWP vindt juist van wél en voorman Aydin Akkaya komt zelfs met een tienpuntenplan om de milieustraat te verbeteren: onder meer door te kijken naar groeimogelijkheden en mogelijkheden voor afvalaanvoer over water. Bij een eventuele verhuizing van de milieustraat wil GBWP een gedegen kosten/batenanalyse en een nieuwe locatie hoort thuis op een bedrijventerrein. Ook het Kringloopbedrijf hoort onlosmakelijk thuis bij de afvalverwerking, al vinden sommigen dat het huidige pand aan de Van Konijnenburgweg 'wel érg ruim in de jas zit'.

Commissielid Toine van Steenpaal (Lijst Linssen) vindt de huidige vuilverwerking aan de Van Konijnenburgweg 'op exact de goede plaats'. Verplaatsing van de gehele milieustraat naar Woensdrecht is volgens Van Steenpaal geen goed idee voor de inwoners van Halsteren en Lepelstraat. CDA-raadslid Erik Verbogt pleit voor meer flexibele openingstijden. Ton van Dorst (Steunpunt BoZ) stelt dat er geen geld is voor een nieuwe milieustraat en GroenLinks pleit in het onderzoek naar verduurzaming. "De huidige milieustraat voldoet prima en laten we kijken hoe het beter kan", zegt Frank Doelens.