Nieuwe gravelbanen Smash voor zowel club als gemeente een besparing

BERGEN OP ZOOM – Om op een hoger wedstrijdniveau te kunnen voldoen willen sportclubs soms velden of banen anders inrichten. Zo wil tennisvereniging Smash graag een gravelbaan. Het college van B en W gaat er in mee. Het bespaart zelfs kosten en dat komt verantwoordelijk wethouder Arjan van der Weegen weer goed uit.

Van der Weegen moet structureel 250.000 op zijn sportportfeuille bezuinigen. Hij is dus naarstig op zoek naar het anders organiseren en verdelen van beschikbare budgetten. Als dat kan op een wijze die een sportclub ook nog vooruit helpt, werkt het college vanzelfsprekend heel graag mee. Deze tennisvereniging is een schoolvoorbeeld. Ze willen van zes smashcoartbanen graag gravel maken en dat bespaart zowel henzelf als de gemeente kosten.

Win-win

Gravel aanleggen kost minder dan smashcoart. Het aanpassen van de banen, die anders in 2019 toch vervangen moesten worden, neemt de gemeente voor haar rekening. Het onderhoud, dat eveneens veel minder kost bij gravel, is voor rekening van de club en kan grotendeels door vrijwilligers worden gedaan. Win-win dus, aldus de wethouder, die meer van dergelijke constructies als voorbeeld heeft.

Hij noemt voetbalclub RKSV Halsteren, die aangaf een groter clubhuis te willen. De daaronder gelegen kleedruimtes zijn eigendom en de verantwoording van de gemeente, de clubruimte boven is van de voetbalvereniging. Door de kleedvoorzieningen uit te breiden en meteen geschikt te maken voor Atletiekclub Olympia -die ook de andere voorzieningen op en om de velden kan gebruiken en voortaan eigen opberggelegenheid heeft- is letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd voor meerdere wensen.

'Sport is belangrijk dus we denken graag mee'

Een vergelijkbaar plan ligt er voor hockeyclub Tempo, die de toplaag van een veld wil vervangen voor een zogeheten waterveld. Daarin wil het college binnen de bestaande gemeentelijke begroting eveneens kijken naar oplossingen die het sportaanbod in de gemeente tóch versterken. Van der Weegen: "We zien de sportclubs en hun vaak in wijken gelegen voorzieningen als belangrijke onderdelen van een gezonde lokale samenleving. Alleen al daarom denken we graag proactief mee. Ik heb alleen wél met een structurele bezuiniging te maken en vind bovendien dat de beschikbare budgetten evenredig verdeeld dienen te worden, bijvoorbeeld op basis van ledenaantallen. We houden mede daarom alle aanvragen wel kritisch tegen het licht.