Nog dit jaar acht luxere tiny houses in Groene Gordijn

BERGEN OP ZOOM – Ze moeten ongeveer midden in de wijk komen te staan. Het Bergse bedrijf Cubicco koopt er 1400 vierkante meter grond voor van de gemeente, in het hart van het Groene Gordijn. Daar komen acht duurzame, compacte 'wooneenheden' die onderdak moeten gaan geven aan expats.

"De betreffende wooneenheden zullen worden ingezet voor verhuur aan personen die voor een internationale organisatie langere tijd in het buitenland wonen en werken", zo legt het persbericht uit. Expats dus, waarvoor Nederland het 'buitenland' is in dit geval. De Cubiccostudio's zijn ontworpen voor één- of tweepersoons huishoudens en worden zo duurzaam mogelijk gebouwd.

Mooie kansen

De gemeente heeft met Cubicco niet alleen afspraken gemaakt over de plaatsing van de acht woningen. Ook over parkeren en duurzaam autogebruik wordt in gezamenlijkheid nagedacht, meldt wethouder Patrick van der Velden: "Er komt een afgemeten aantal parkeerplaatsen. Per unit één, met hoogstens één extra plek voor een gezamenlijke deelauto. Ook dat past bij de duurzaamheidsgedachte die hoort bij deze tiny houses." Collega Ad Coppens is eveneens blij met de ontwikkeling: "Het is een hele mooie kans, voor een al even mooi Bergs bedrijf, om te laten zien wat ze in huis hebben."

Waarschijnlijk staan de woninkjes er nog voor het eind van dit jaar. Dat ze specifiek voor expats bestemd zijn heeft een reden. Die hebben normaliter de budgetten hiervoor. Gezien de locatie en grondprijzen maar ook de bouw en ontwikkelkosten zijn de huurprijzen niet meteen laag te noemen.

De foto's van de modelstudio zijn gemaakt tijdens een eerder bezoek aan Cubicco.