Ondernemers Bosstraat zijn onsmakelijk ‘visitekaartje’ spuugzat

BERGEN OP ZOOM – Eerder deze week zette ondernemer Jean-Pierre Stander opnieuw foto’s online van ernstige vervuiling in de Bosstraat. De eigenaar van Pracht Wonen is het meer dan beu. En hij is niet de enige. “Dit is wat mensen zien als ze de stad in komen. Het kost ons klanten!”

Naast de ondergrondse container in de Bosstraat staan zeer geregeld volle zakken met afval. Niet alleen van particulieren, is al snel duidelijk wanneer de inhoud ervan zichtbaar wordt. Grootverpakkingen, onderdelen van professionele bakapparatuur en soms zelfs papier met namen van bedrijven erop; het komt vooral (letterlijk) naar buiten als de vogels het plastic hebben opengetrokken.

Verderop in de straat staan eens per week uitpuilende rolcontainers buiten, die eveneens door meeuwen en kauwen worden gezien als voedselverstrekking. Gevolg: een hoop troep op straat en soms zelfs een gevaarlijk gladde weg van het bakvet. Het is wachten op ongelukken en de maat is vol, voor Jean-Pierre en een aantal buurtgenoten.

Stank

Stander spreekt niet alleen als ondernemer maar tevens als bewoner. Hij woont boven zijn winkel en kijkt ook in z’n vrije tijd op de taferelen. Hij vertegenwoordigt bovendien meerdere ondernemers in de straat. Met name zijn zaak, Tapavino, Dietvorst Feest artikelen en the Old Bakery hebben hier direct last van en maken zich er druk om. "Het kost ons echt klanten. Wie gaat er nu op een terras zitten als je hier op uitkijkt? En je gaat hier ook niet voor je lol shoppen.” Uit reacties onder zijn oproep valt op te maken dat de stank je soms tegemoet komt. Bepaald geen uitnodigende ontvangst, nog los van het aanzicht.

'Wat heeft stadspromotie voor zin zo?'

Jean-Pierre heeft alleen al dit jaar minimaal 15 meldingen gedaan van dit soort overlast, via de Buitenbeter app bijvoorbeeld maar ook bij Saver, Handhaving en medewerkers van de gemeente. “Het  lijkt hier soms wel een dependance van De Kragge”, vertelt hij geërgerd. Er is ook al meerdere malen op de klachten gereageerd en ook dat maakt hem en z’n collega-ondernemers niet bepaald gelukkig. “Blijkbaar mag er alleen opgetreden worden tegen de overtreders als die op heterdaad betrapt worden. Er hangen camera’s maar die beelden mogen handhavers dus niet als bewijs gebruiken. Dat moet zo snel mogelijk veranderen en er moeten ook veel hogere boetes uitgedeeld worden, anders leren bepaalde mensen het nooit.” Hij wil er met de wethouder over in gesprek en wel zo snel mogelijk. “Dit is toch geen gezicht! Wat heeft het voor zin je stad te promoten als je bezoekers zo weer wegjaagt?"