Ook Anton van Duinkerken in koude decemberdagen niet vergeten

BERGEN OP ZOOM – Hij staat er wel eens wat eenzaam bij, daar op de Grote Markt voor het Oude Stadhuis. We hebben het over Willem Asselbergs, bij velen vooral bekend onder zijn pseudoniem Anton van Duinkerken. Toch wordt hij niet vergeten, zo blijkt. De gewezen schrijver en historicus krijgt zelfs kerststukjes in de hand gelegd van nazaten.

Willem Asselbergs werd in Bergen op Zoom geboren op 2 januari 1903 en stierf in Nijmegen op 27 juli 1968. Hij was schrijver van gedichten en essays maar ook hoogleraar, literatuurhistoricus en een gewaardeerd redenaar. Zijn leven stond enerzijds in het teken van het katholieke geloof en anderzijds was het een Bourgondiër pur sang. In WO II werd hij door de Duitse bezetter nog gevangen gezet omdat hij als invloedrijk en daarmee gevaarlijk werd gezien.

Niet vergeten

Veel Bergenaren kennen Van Duinkerken vooral van zijn vooroorlogse 'Verdediging van Carnaval', waarin hij poogde het traditionele katholicisme te verzoenen met het heidense carnavalsfeest. Toentertijd had nog niemand het over 'Vastenavond'. Ook zijn nazaten zijn hem duidelijk niet vergeten. Hij heeft van zijn kleindochter een heel lief kerststukje met een mooie boodschap gekregen.