Pinautomaten ING op Grote Markt verdwenen

BERGEN OP ZOOM – Net voor het weekend zijn ze afgesloten, vertelt Jimmy Devilee, mede-eigenaar van De Bourgondiër en voorzitter van de Bergse Koninklijke Horeca Nederland afdeling. En ze komen niet meer terug, heeft de ING al laten weten.

Sterck-voorzitter Leon Videler is not amused. Hij vindt het een hele slechte zaak voor de binnenstad. “Denk eens aan alle evenementen waar mensen vooral of alleen maar contact af kunnen rekenen, maar ook aan de weekmarkt. Nog lang niet bij al die kramen kun je pinnen. En wat te denken van toeristen die met bijvoorbeeld een credit card gels willen opnemen? Dit is heel slecht voor ons centrum.” Hij heeft er meteen wethouder Patrick van der Velden op aangesproken en wil er ook Horeca Nederland bij betrekken. “Hier moet een oplossing voor komen. Er moet minstens één pinmogelijkheid zijn in het hart van de stad.”

Devilee is het met hem eens: “We hebben morgen een vergadering met het Horeca Nederland bestuur en dat gaat zéker ook daar over.” Hij heeft al contact gehad met de ING en uitgelegd gekregen wat er aan de hand is. In heel Nederland worden pinautomaten weggehaald die zich onder woningen bevinden. Het risico op ram- en plofkraken is te groot geworden. In die zin zat het er aan te komen.

Vooral bij evenementen lastig

De horecaman vertelt: "Bij ons is het niet zo’n probleem, iedereen kan eenvoudig met een pinpas afrekenen. Maar ik weet ook dat het echt niet overal zo is en inderdaad is het tijdens bijvoorbeeld een Vastenavond anders. Dan is het risico dat je pinmachine sneuvelt veel te groot, door bijvoorbeeld al die natte vingers of een glas bier dat er per ongeluk overheen gaat. Daar zijn ze gewoon te duur voor.” Dat de pinautomaten voor heel vele mensen erg belangrijk zijn weet ie eveneens: “We zagen tot voor kort de rijen er geregeld voor staan, zeker in het weekend met veel uitgaanspubliek. En als ze eens leeg of stuk waren hoorden we er ook veel gemopper over.”

Alternatief

Of er een alternatief komt valt nog maar te bezien. Andere banken gaan op deze locatie, om dezelfde reden, ook niet beginnen. Of vinden dat ze al voldoende mogelijkheden bieden. Toch gaan Horeca Nederland, de gemeente en Sterck er nog wel nader over in gesprek. Volgens Devilee zijn er nog wel wat alternatieven denkbaar, waaronder mobiele machines zoals je die ook wel in supermarkten ziet. Er schijnen ook al varianten te zijn die, verankerd in de grond, buiten kunnen staan. “Maar misschien moeten we er wel gewoon aan wennen dat er steeds minder contanten te pinnen zijn”, zegt hij. “Jammer is het wel, dit is de drukste hoek van de stad. Ik ga me dus in ieder geval hard maken voor alternatieven.” Hij vindt daarbij Videler (Sterck) en wethouder Van der velden aan zijn zijde, dus wie weet…