‘Plant volgend jaar eens nieuwe bomen in de bebouwde kom’

BERGEN OP ZOOM – In het kader van Nationale Boomfeestdag ging wethouder Patrick van der Velden vanmorgen met een aantal kinderen het bos in om nieuwe bomen te planten. Ze trokken naar een van de kale plakken in het bos van Landgoed Lievensberg om daar Moeder Natuur een handje te helpen.

De kids werden ontvangen in het Natuurpodium van Stayokay en zouden daar eerst een korte uitleg krijgen. De techniek liet het echter afweten, dus toog het vrolijke gezelschap meteen het bos in. Daar kregen ze alsnog te horen waarom er nieuwe boompjes geplant moesten worden. Op een groot gapend gat in het bos gingen ze gezamenlijk aan de slag. Hier was bijna alle begroeiing weggehaald omdat er te veel 'eentonigheid' zou zijn, wat op termijn een gevaar oplevert. "Monotone bossen zijn vatbaarder voor wind, ziekten en plagen", aldus een persbericht van de gemeente dat deze bijeenkomst aankondigde. Met wat ambtenaren en mensen van WVS-groep die mede het groenonderhoud verzorgen voor de gemeente toog het gezelschap aan de slag, om samen zo'n 300 jonge boompjes te planten.

Samen een boom opzetten

Voor de ochtend waren tevens alle raadsleden uitgenodigd. Alleen CDA-fractievoorzitter Annette Stinenbosch had daaraan gehoor gegeven. Ze kreeg hiervoor complimenten van de wethouder. Sportief, want er waren eerder best wat meningsverschillen over de 'kaalslag' op dit landgoed. Nu plantten de fractievoorzitter en wethouder zelfs samen een boompje.

Overigens heeft Stinenbosch nog wel haar bedenkingen over een aantal zaken: "Het gaat lang duren voor deze lege plekken weer volgroeid zijn. Ik zie hier en daar een enkele boom staan, die geen beschutting meer heeft en vraag me af of die het gaan redden zo." Ook over de wijze waarop bijvoorbeeld paden zijn verbreed, vanwege de grote machines die door het bos reden, heeft ze opmerkingen: "Je beleving van het bos wordt er heel anders door, minder natuurlijk."

Niet klaar

Haar grote zorg echter betreft de dit jaar al vroeg ontluikende natuur. Afspraak was dat alle werkzaamheden per half maart zouden stoppen, bijvoorbeeld om nestelende vogels niet te verstoren. De fractievoorzitter vertelt: "De tweede helft van maart is begonnen en er moet nog heel veel omgezaagd hout uit de bossen gehaald worden. Dat gebeurt met machines natuurlijk. Ook zijn veel paden nog niet hersteld." Het recreatieseizoen komt eraan, dus hier zal wat aan moeten gebeuren. De zorgen om de flora en fauna zijn dus nog niet geheel over.

Bomen planten in de wijken

Annette Stinenbosch besluit haar betoog met een wens: "Ik zou volgend jaar graag eens zien dat in het kader van deze dag er nieuwe bomen worden geplant in de wijken, waar ook best wat meer groen mag komen. Je brengt kinderen op die manier meteen meer respect bij voor wat groeit en bloeit in hun eigen omgeving en het zou goed zijn voor de leefbaarheid van de buurt."

Meer foto's zien? Klik hier!

Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven