Plataanstraat vanaf eerste week februari tegen de vlakte

BERGEN OP ZOOM – De 68 sloopwoningen in de Plataanstraat gaan vanaf de eerste week van februari tegen de vlakte. Dat heeft woordvoerder Bert Jansen maandag namens de corporatie bekendgemaakt. De 'anti-kraak' bewoners hebben te horen gekregen dat ze vóór 1 februari hun huizen moeten verlaten. Stadlander heeft daarna nog een week de tijd nodig 'voor een aantal onderzoeken', voordat de slopers aan de slag kunnen. Stadlander verwacht in het vierde kwartaal van 2016 te kunnen beginnen met de nieuwbouw. De exacte plannen zijn nog niet bekend; de corporatie zegt nog in gesprek te zijn 'met potentiële bouwbedrijven en de gemeente over de definitieve invulling van deze ruimte'.

De sloop maakt deel uit van een ingrijpende wijkvernieuwing die momenteel gaande is. Honderden naoorlogse huurwoningen zijn niet meer te renoveren en maken plaats voor nieuwbouw. Vorig jaar begon na een jarenlange voorbereiding de renovatie van Gageldonk-West met de sloop van de eerste woningen in het deelplan ‘Op de Vijverberg’. Daar bouwt Stadlander momenteel woningen die voldoen aan de meest actuele landelijke duurzaamheidseisen, waarmee de corporatie voorop loopt op woningbouwgebied.

Asbest

De sloopwerkzaamheden in de Plataanstraat beginnen met een inspectie van alle woningen op de mogelijke aanwezigheid van asbest. "Dit is werk voor speciaal opgeleide deskundigen. Stadlander heeft in principe voor al haar woningen in beeld of er wel of geen asbest aanwezig is." In de praktijk blijft het volgens Stadlander echter lastig om met volledige zekerheid te voorspellen waar, hoe en welk soort asbest in de woning is gebruikt. "Asbest kan namelijk ook later bij een verbouwing door Stadlander of de huurder zelf, in het huis zijn terechtgekomen. Dit asbestvrij maken, moet zijn afgerond voordat de ‘zichtbare’ sloopwerkzaamheden worden gestart."

Sloop en nieuwbouwcarrousel

De oorspronkelijke bewoners zijn al verhuisd naar een andere woning, zo laat de corporatie weten. "Op dit moment wonen er mensen op basis van een bruikleenovereenkomst, in de volksmond ook wel ‘antikraak’ genoemd. De bedrijven die namens Stadlander de tijdelijke woonruimten beheren, hebben eind vorige week de bruikleenovereenkomsten opgezegd."

Wijkeconomie

Stadlander zegt 'in het belang van de wijkeconomie' er alles aan te doen om haar woningbezit in Gageldonk-West zolang mogelijk bewoonbaar te houden. Tevens probeert Stadlander in geval van sloop/nieuwbouw, de bouw van nieuwe woningen naadloos op de sloopwerkzaamheden te laten aansluiten. "Op deze manier blijven er zoveel mogelijk potentiële klanten in de wijk."

Fotobijschrift: Het is over en uit voor de 68 woningen in de Plataanstraat. Vanaf de eerste week van februari vallen ze onder de slopershamer. (Foto: Stadlander)