Presentatie boekje tevens start van stichting die seksueel misbruik bespreekbaar wil maken

BERGEN OP ZOOM – Ingrid Westerduin heeft heel wat hobbels moeten nemen om te bereiken wat op 25 november eindelijk plaats gaat vinden. Ze schreef eerder al een boekje over seksueel misbruik. Geen eenvoudige opgave, daar ze het zelf ook meemaakte. Een exemplaar wordt die vrijdagmiddag alsnog 'officieel' overhandigd aan wethouder Yvonne Kammeijer en dat wordt tevens de naam van de stichting bekend gemaakt die het thema bespreekbaar wil maken, maar ook andere plannen heeft.

Ingrid laat weten erg blij te zijn met de donaties die ze van diverse mensen kreeg en de hulp van Rene de Keijzer, van FMI International. Hij gaf haar niet alleen de nodige steun maar werd ook sponsor. Daarom overhandigt hij die middag een exemplaar van 'Blijf Van Mijn Ondergoed Af' aan de wethouder. Een boekje dat trouwens al enige jaren terug werd omarmd door School Oost, aldus de schrijfster. Met haar stichting wil ze het eigenlijk het liefst kosteloos beschikbaar maken voor alle basisschoolleerlingen. Eerst in Bergen op Zoom maar het liefst ook elders.

Taboe doorbreken

Er rust nog steeds een taboe op bepaalde onderwerpen, meldt Ingrid. En dan doelt ze niet alleen op seksueel misbruik op zich maar zeker ook op de gevolgen ervan. Mensen kunnen er enorme psychische problemen aan overhouden en ook die zijn maatschappelijk vaak slecht bespreekbaar. Haar stichting hoopt ook hier wat in te kunnen gaan betekenen. Niet alleen voor mensen die door dergelijk misbruik problemen zijn blijven houden maar ook door meer begrip te kweken voor psychische klachten in het algemeen. Mede daarom wordt het inbinden van de boekjes verzorgd door cliënten van GGZWNB.

Olievlek-effect

Met haar initiatieven hoopt Ingrid eigenlijk op een soort olievlek-effect. Hoe meer mensen horen en lezen over seksueel misbruik, hoe makkelijker het wordt om er over te praten. Dat kan veel ellende voorkomen, niet alleen als het gaande is en het uit schaamte wordt verzwegen maar ook om het verdriet en de frustraties erna te verwerken. Daarom zijn de plannen en wensen groots, maar ook met wat tot nu toe is bereikt is Ingrid erg blij: "Ik heb van helemaal niets al iets weten te maken en alles wat hierna komt is meer dan ik had durven dromen. Ooit wilde ik maar één kind redden, toen begon ik met schrijven. Woorden werden zinnen en uiteindelijk een boekje. Nu is er ook al een stichting. Daar ben ik heel gelukkig mee."