Proefzwemdag De Schelp gaat niet door wegens legionella

BERGEN OP ZOOM – Op zaterdag 7 december zou in De Schelp een proefzwemdag georganiseerd worden met een grotere groep zwemmers. Echter, begin deze week is legionella geconstateerd in de douches van het zwembad ondanks dat de leidingen intensiever zijn gespoeld de afgelopen weken. Deze dag vervalt dus voor nu.

Als oorzaak voor de legionella noemt de gemeente de langdurige stilstand van het water in een relatief warme omgeving. In een situatie waarbij het zwembad vol in bedrijf is, is de kans erg klein dat dit zich voordoet. Het zwembad meldde de legionella bij de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze heeft het toezicht op legionella in drinkwater. De douches mogen pas weer in gebruik worden genomen wanneer het systeem legionellavrij is.

Volgende week uitslag

Momenteel wordt extra thermisch gespoeld om de legionellabesmetting weg te krijgen. Tot het moment van openstelling wordt het intensiever en thermisch spoelen van de douches gecontinueerd om de leidingen legionella vrij te houden. De verwachting is dat het leidingstelsel snel weer legionellavrij is. De uitslag van nieuwe testen wordt in de loop van volgende week verwacht. Als alles meezit wordt volgende week zaterdag alsnog proefgezwommen.