PvdA: gemeente moet slachtoffers fraudejacht Belastingdienst bijstaan

(Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Steve Buissinne)

BERGEN OP ZOOM – Burgerlid Oğuz Gӧzde van de PvdA wil weten, hoeveel Bergenaren in financiële problemen zijn geraakt door onterechte strafkortingen en terugvorderingen van de Belastingdienst. Dat schrijft Gözde namens zijn partij in een brief aan het college van B&W. Volgens Gözde dient het college de gemaakte gemeentelijke onkosten, onder meer voor schuldhulpverlening en andere begeleiding, bovendien te verhalen op het Rijk. De brief is mede-ondertekend door de Bergse PvdA-fractievoorman Joey van Aken.

De PvdA verwacht van het college dat deze de getroffenen zal ondersteunen. "De PvdA Bergen op Zoom vindt dat het Rijk verantwoordelijk is voor alle primaire en secundaire schade. Echter, als het inwoners uit onze gemeente betreft, heeft de gemeente Bergen op Zoom voor hen ook een rol. Het is belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk hun leven weer op de rails kunnen krijgen." Is het mogelijk om de zwaarst getroffen gezinnen voorrang te verlenen als het gaat om hulp, zo vraagt Gözde in zijn brief. "Zo ja, op welke manieren kan dit?"

Fraudejacht

"In ieder geval honderden, mogelijk duizenden Nederlanders zijn slachtoffer geworden van fraudejacht door de Belastingdienst", schrijft het PvdA-burgerlid aan het college. "Slachtoffers, die hierdoor in de financiële problemen zijn gekomen, kunnen ook met hun gemeente in aanraking zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan schuldhulpverlening, mentale en fysieke gezondheidsproblemen en verlies van woonruimte." Hoewel het kabinet beloofd heeft met compensatie te komen, verwacht de PvdA-politicus niet dat alle problemen van deze groep in één keer opgelost zullen zijn. Oğuz Gözde en zijn fractie willen binnen 30 dagen schriftelijk antwoord van het college op de gestelde vragen.