PvdA wil actieplan voor oudere ex-werknemers V&D

BERGEN OP ZOOM – De PvdA wil, dat de gemeente extra moeite doet om de ontslagen werknemers van V&D weer aan het werk te krijgen. Dat schrijft raadslid Abdelaziz Danjaoui aan het College van B&W. Vooral de 40-plussers zouden het moeilijk hebben om weer een nieuwe baan te kunnen vinden. "De PvdA vindt het belangrijk te kijken wat er mogelijk is voor de medewerkers. Zo willen wij weten hoe het college positief kan bijdragen of investeren in begeleiding van werknemers van werk naar werk", schrijft het raadslid. Het College zou daarom met een actieplan komen voor de ontslagen medewerkers.

De oudere werknemers zijn al jarenlang in dienst van het bedrijf en hebben geen ervaring met solliciteren. "Gemeente, UWV en de uitzendbranche moeten samen werken om deze medewerkers gedurende hun WW-uitkering naar ander werk te begeleiden, maar helaas is bij het UWV de persoonlijke begeleiding volledig uitgekleed en is het algemeen bekend is dat deze begeleiding niet veel meer zal betekenen dan een digitale administratieve behandeling", aldus het PvdA-raadslid.

Maatwerk

Weliswaar heeft minister Asscher hiervoor extra geld beschikbaar gesteld, zo is in de brief te lezen, maar dat is volgens Danjaoui niet meer dan 'een druppel op de gloeiende plaat' en volstrekt ontoereikend. Daarom vraagt hij maatwerk, om te voorkomen dat de ontslagen werknemers van V&D uiteindelijk in de bijstand belanden.

Outplacement

Ook gespecialiseerde bedrijven zetten zich in om de getroffen werknemers weer te begeleiden naar een baan. Zo maakte Menea enkele dagen geleden bekend, dat ze ex-V&D'ers een outplacement-traject aanbieden. De ontslagen medewerkers van het winkelwarenhuis kunnen op 17 en 18 maart naar een informatiebijeenkomst van Menea (tussen 9.00 en 17.00 uur). Deze worden gehouden in de kantoren van Philip Morris. Ook bij de massa-ontslagen van PM heeft Menea bemiddeld voor de werknemers.

Voorkomen van leegstand en verval

Het omvallen van het V&D-concern houdt ook de Bergse politieke gemoederen bezig. Ook Danjaoui maakt zich zorgen over de toekomst van het gebouw. Hij wil weten welke actie het college onderneemt om verval en leegstand te voorkomen. Eerder kwam de VVD al met een voorstel voor hergebruik van het leegkomende V&D-pand aan de Stationsstraat, als locatie voor de nieuwe versmarkt. De VVD haakt daarmee in op de actualiteit: de Bergse gemeenteraad bespreekt vanavond een motie van het CDA over de versmarkt. Het college wil deze markt namelijk onderbrengen in gebouw De Zeeland en diverse raadsfracties -waaronder CDA, PvdA maar ook coalitiepartij VVD- zijn daar fel tegen gekant. (Archieffoto V&D)