PvdA wil af van gevaarlijke bomen Rijtuigweg

BERGEN OP ZOOM – De bomen aan de Rijtuigweg-Zuid zijn op. Oud en ziek, en daarmee riskant geworden voor mens, dier en zelfs woningen, bleek woensdagmorgen. Er vielen er twee om en volgens een bewoner leverde het zelfs een ontwrichte voorgevel op. De PvdA wil dat er direct actie wordt ondernomen.

Door de storm gingen twee van de oude kastanjes om in de nacht van dinsdag op woensdag. Tot grote schrik van een flink aantal bewoners. In eerste instantie leek de schade mee te vallen, later op de dag werd duidelijk dat één gevel is ontzet door de klap.

Oog van de naald

Namens de PvdA schrijven raadslid Han Verbeem en duoraadslid Adam Ahajaj dat het nu welletjes is geweest. “Al vaker heeft onze fractie gewaarschuwd voor de zwakke gezondheid van de bomen”, meldt de brief. En niet als enige. Ook het CDA luidde meerdere malen de noodklok. De boodschap aan het college vervolgt; “Met regelmaat vallen er zware takken af, waarbij we blij mogen zijn dat er nog geen ernstige persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. Ook vandaag zijn we door het oog van de naald gekropen.”

Erger voorkomen

De PvdA eist dat er op korte termijn veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De kastanjebomen zijn ruim 120 jaar oud en letterlijk aan het eind van hun Latijn. Bovendien zijn de meeste bomen verzwakt door een ziekte. Verbeem en Ahajaj willen dat het college op korte termijn een concreet plan presenteert om erger te voorkomen. De oude bomen moeten verdwijnen en plaatsmaken voor jong en gezond groen. Dat kan niet wachten, vindt de fractie; “De vraag is niet of, maar wanneer de volgende zware tak afbreekt of boom omvalt. We kunnen als gemeente dit risico niet langer blijven lopen.”

Foto: bewoonster Angelique de Groot (Facebook)