PvdA wil bewoners meer betrekken bij besteding gemeenschapsgeld

BERGEN OP ZOOM – De PvdA Bergen op Zoom wil de burgerbegroting introduceren in deze gemeente. Dat is een besluitvormend proces waarin burgers meedenken en onderhandelen over het verdelen van publieke geldbronnen, bijvoorbeeld van de gemeente of maatschappelijke organisaties.

Volgens de PvdA is deze aanpak een mooie manier om burgers te betrekken bij de besluitvorming van de gemeentebegroting. Er zou ook meer begrip komen voor processen, keuzes en uitvoering. Het zou bovendien bijdragen aan gemeenschapsvorming. Er zijn al plaatsen in Nederland (onder andere Breda en Oldebroek en Geffen, gemeente Oss) waar dit met succes is opgepakt, meldt lijsttrekker Joey van Aken.

Buurtcontracten en buurtbudgetten

Leefbare buurten maak je samen, vindt de PvdA. De bewoners onderling en samen met bedrijven, instellingen en de gemeente. Buurten en wijken moeten toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, en daar heeft de gemeente een belangrijke taak in. Maar de hoofdrol moet voor de bewoners zijn, vindt ook kandidaat-raadslid Adam Ahajaj van dezelfde partij. Daarom ziet de PvdA graag buurtbudgetten voor activiteiten die de samenhang in de wijk bevorderen en extra geld en aandacht voor wijken die het nodig hebben. Van Aken heeft zich aangesloten bij het initiatief 'Ik verfris de lokale democratie’ om zijn voornemen ook lokaal kracht bij te zetten.

Afbeelding: Pixabay/Gerd Altmann