Ruim 600 oude pc’s van gemeente naar Stichting Samen Werken

BERGEN OP ZOOM – Het zijn er misschien zelfs wel 650, het exacte aantal wist niemand. Feit is dat Stichting Samen Werken alle oude computers van de gemeente heeft gekregen. Afgelopen weekend zijn ze in gezamenlijkheid overal weggehaald in het gemeentehuis en op enkele andere locaties.

De ambtenaren moeten gaan flexwerken. In ieder geval hebben er steeds minder een eigen vaste werkplek. Dus dienden ze allemaal een laptop uit te zoeken met de juiste persoonlijk specificaties, natuurlijk met een maximum bedrag. Sinds afgelopen maandag wordt iedereen geacht daar mee te werken, op een dan beschikbare plek. Of onderweg, thuis en elders.

Mooie deal

De gemeente vond wel dat de oude systemen een goede bestemming moesten krijgen en benaderde daarom Stichting Samen Werken. De deal was dat medewerkers van die organisatie hielpen bij het weghalen van de oude computers en dat is afgelopen weekend gebeurt. Nu gaat Samen Werken bekijken welke systemen nog bruikbaar zijn en naar gezinnen een minimum inkomen kunnen, en welke uit elkaar gehaald worden voor de verkoop van onderdelen, edelmetalen, koperdraad en kunststof. Volgens directeur Marco Klaassen levert dat per pc toch nog 20 tot 25 euro op. Hij was blij dus met het aanbod van de gemeente.

Versnipperd

Woensdagmorgen werden de pc's eerst symbolisch overhandigd door wethouder Ad Coppens aan zijn collega Yvonne Kammeyer, die ze vervolgens officieel aanbod aan Stichting Samen Werken. Hiermee wil de gemeente ook andere organisaties wijzen op deze mogelijkheid, die een mooie vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen kan zijn. Natuurlijk zijn wel de harde schijven uit de systemen gehaald en versnipperd tot stukjes van 3 millimeter doorsnee, stelde een woordvoerder van de gemeente gerust. Er kan dus geen oude data lekken vanwege deze gift.