Sakko-prijs 2016 voor geluidskunstenaar Mo Rooneh (Jacco Lauret)

BERGEN OP ZOOM – De jury van de Sakko-prijs komt dit jaar met een verrassende winnaar. De prijs gaat naar een componist annex geluidskunstenaar die vooral ver buiten de stadsgrenzen naam maakte, al is daar dit jaar al wel enige verandering in gekomen. Met name zijn performance tijdens JazzBoZ maakte diepe indruk op bezoekers.

We interviewden Mo Rooneh in mei van dit jaar al eens, vlak voor de veelbesproken performance in de Gevangenpoort. Jacco Lauret, de in Goes geboren Bergenaar, vertelde over zijn meest recente album 'Bleep' en de vier voorgangers: allen studioalbums waarop hij experimenteert met klanken, melodie, sferen en vaak ook met andere muzikanten dan wel zang. Een veel terugkerend geluid is 'noise', dat de vaak soundscape-achtige muziek moet koppelen aan de realiteit van alledag.

Omgekeerde olievlek

Zij werk valt op, zeker ook internationaal. Jaren geleden al werden zijn composities gedraaid op bijvoorbeeld Amerikaanse radiostations en waren ze te downloaden op sites voor experimentele muziek. Als een soort omgekeerde olievlek ging toen ook Nederland hem ontdekken en was hij te horen in radioprogamma's van onder meer de VPRO, 3FM en de Concertzender.

Langzaamaan begon ook Bergen op Zoom te ontdekken wat voor talent ze 'in huis' hadden en de JazzBoZ organisatie vroeg hem zijn muziek te presenteren. Hij maakte er met VJ Peter Jansen beelden bij en zo waren in het derde weekend van mei 2016 zijn composities te beleven in de Gevangenpoort. Bezoekers waren onder de indruk en blijkbaar gold dat ook voor de jury van de Sakko-prijs. De bijzondere en door velen erg hoog ingeschatte prijs wordt de componist op 12 november overhandigd in Het Markiezenhof.

Mo Rooneh beter leren kennen doe je hier en hier.