Staatssecretaris onder indruk van aanpak Ricoh

BERGEN OP ZOOM – Tamara van Ark is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze heeft donderdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Ricoh en raakte onder de indruk van wat ze daar meekreeg. Wat in de loop der jaren voor een aardig deel via netwerkorganisatie Samen in de Regio ontstond, heeft tot een bijzonder lokaal werkgeverschap geleid.

Eigenlijk kwam staatssecretaris Van Ark naar Bergen op Zoom vanwege het Participatie Netwerk Event. Ze had echter aangegeven dan ook graag een werkbezoek te brengen aan een bedrijf dat dit uitgangspunt in de praktijk brengt. Volgens Samen in de Regio directeur Anita Karremans is Ricoh een schoolvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap op dat vlak. Dus togen Van Ark, wethouder Barry Jacobs en nog wat stakeholders naar de Blankenweg.

Verbeterpunten

Er volgde eerst een informatief gesprek tussen de Ricoh directie, de staatssecretaris, wethouder Jacobs, een aantal vertegenwoordigers van het Werkgevers Servicepunt Werkcentrum Brabantse Wal en natuurlijk, namens Samen in de Regio, Anita Karremans. Zij vertelt: “Doel van de staatsecretaris was onder meer om wat verbeterpunten mee te kunnen nemen naar Den Haag.” Het is wellicht niet nieuw maar ook hier zéker actueel: De regeldruk maakt het betrokken werkgevers wel eens lastig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de juiste kansen te geven. Dat is zeker iets waar de regering zich nog eens over moet buigen, bleek opnieuw bij Ricoh.

Deel van het team

Ondanks die regelgeving weet de printerfabrikant toch een behoorlijke rol als regionaal betrokken werkgever te pakken, onder meer via WSP Werkcentrum Brabantse Wal en Olympia. Maar ook bijvoorbeeld omdat Samen in de Regio het bedrijf wist te koppelen aan WVS-groep, waardoor er een vaste groep mensen met een beperking is gedetacheerd. “Wat veel belangrijker en mooier is nog”, vertelt Karremans; “Die mensen zijn niet alleen gedetacheerd maar ook echt geïntegreerd in het team daar.” Ze prijst de werkgever, die zelfs poogt het personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de regionale bevolkingssamenstelling.

Staatssecretaris Van Ark was al net zo positief onder de indruk. Ze nam tijdens een rondleiding ruimschoots de tijd om een praatje te maken met meerdere mensen op de werkvloer. Daardoor liep het programma wat uit maar kreeg ze wel een beter en veelzijdiger beeld van de praktijk. Er is al veel bereikt maar met wat medewerking vanuit Den Haag moet er nóg meer mogelijk zijn. Met vooral die boodschap vertrok ze er weer.

Afbeelding 2 (groepsfoto): Ricoh Bergen op Zoom